Organisatie
Onderzoek

Financiering Imares in Yerseke rond

De financiering van het Regiostation van Imares in het Zeeuwse Yerseke is rond. De gemeente Reimerswaal tekent vandaag een overeenkomst met Imares, dat de komende vijf jaar een subsidie ontvangt van 100.000 euro. Dat meldt Imares-directeur Martin Scholten.
Albert Sikkema

<foto: de ondertekenaars van het convenant heffen het glas>

Imares, onderdeel van Wageningen UR, houdt een afgeslankt station met veertien medewerkers over in Zeeland voor onderzoek voor de schelpdiersector. Het ministerie van EZ steekt de komende vijf jaar zo’n half miljoen euro per jaar aan wettelijke onderzoekstaken (WOT) in het Zeeuwse onderzoek. Daarnaast brengen vijf organisaties uit de schelpdier- en visserijsector samen een half miljoen euro per jaar bijeen in de komende vijf jaar. Bovendien blijft het regiostation delta-onderzoek voor Rijkswaterstaat uitvoeren.

Het onderzoeksgeld voor het Regiostation wordt deels besteed aan onderzoek naar de verwaarding van ondermaatse vis voor de kottervissers, naar aanleiding van de aanlandplicht. Een ander deel gaat naar onderzoek naar ziekteverwekkers in de oesterteelt, waaronder de oesterboorder, vertelt Scholten. En voor de mosselsector zoekt het regiostation naar manieren om de productie per hectare te verhogen.

Scholten tekent vandaag een convenant met de gemeente Reimerswaal, provincie Zeeland en de betrokken schelpdier- en visserijorganisaties over het onderzoeksprogramma. Via een stuurgroep zijn de financiers bij dat onderzoek betrokken. Imares wordt gevestigd in een nieuw bedrijvencomplex in Yerseke.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.