Organisatie
Voeding

Unilever en Nestlé willen Food KIC

Twee grote Europese consortia strijden om een subsidie van tientallen miljoenen euro's per jaar waarmee ze een Knowledge and Innovation Community (KIC) voor voeding mogen opzetten. Wageningen UR strijdt mee in het consortium van Unilever.
Koen Guiking

Het consortium met de meeste toonaangevende bedrijven en kennisinstellingen wint in juli 2016 waarschijnlijk de bid. Grote concurrent voor Unilever en Wageningen is het consortium dat wordt aangevoerd door Nestlé.

Het winnende consortium ontvangt jarenlang 40 tot 50 miljoen euro van het European Institute of Innovation and Technology om ‘new business’ te ontwikkelen, mensen op te leiden en – in beperkte mate – onderzoek te doen. Frans Kampers, die al sinds 2010 namens Wageningen UR bezig is om een co-location centre van de Food KIC in Wageningen te krijgen, legt uit dat zo’n Knowledge and Innovation Community wordt opgezet voor vijftien jaar. De eerste zeven jaar financiert de EU dit consortium, daarna moet het geld van marktpartijen komen. Hetzelfde principe geldt voor de Climate KIC, waarin Wageningen UR ook al enkele jaren meedraait.

Wij zetten onder andere in op het aangaan van de dialoog met de consument. Innovaties in de voedingssector slagen alleen als de consument er vertrouwen in heeft.

Raoul Bino

Over wat er in het voorstel van het Unilever-consortium staat, willen Kampers en Raoul Bino, directeur van de Agrotechnology & Food Group, niet veel zeggen. De concurrentie moet niet wijzer gemaakt worden dan die al is. Maar Bino licht een tipje van de sluier op. ‘Wij zetten onder andere in op het aangaan van de dialoog met de consument. Innovaties in de voedingssector slagen alleen als de consument er vertrouwen in heeft.’

Welke spin-offs de KIC moet gaan opleveren in de komende vijftien jaar, is nu natuurlijk nog niet duidelijk. ‘Maar in het plan van FoodNEXUS, zoals ons consortium heet, staat wel welke hulpmiddelen we gaan optuigen om te zorgen dat start-ups innovaties naar de markt kunnen brengen’, zegt Kampers. Ook de exacte invulling van onderwijs en onderzoek staat nog niet vast, maar de thema’s en de geplande aanpak wel. ‘We beschrijven bijvoorbeeld dat we over vijftien jaar voedingsproducten willen met minder zout of suiker en hoe we dat voor elkaar willen krijgen’, zegt Kampers. ‘Of hoe we gaan zorgen dat het energie- of watergebruik van voedselproductie verminderd wordt’, vult Bino aan.

Met het voorstel zit het wel goed, zegt Kampers. En de concurrent zal vast ook een goed plan indienen. Hij verwacht daarom dat de strijd vooral beslist zal worden op wie de sterkste partners aan boord heeft. In het consortium met Wageningen UR zitten bijvoorbeeld ook INRA (Frankrijk) en universiteiten uit Lund (Zweden), Kopenhagen (Denemarken), Bologna (Italië), en Barcelona (Spanje). Het Nestlé-consortium heeft onder meer TU München, KU Leuven, ETH Zürich en Cambridge University aan zich weten te binden. Over de aangehaakte bedrijven, een meerderheid van de maximaal vijftig partners, doen beide consortia echter zeer geheimzinnig. Het zijn juist de bedrijven die straks de doorslag geven, denkt Kampers. Eén ding wil hij er wel over zeggen: ‘Wij zorgen dat alle food sectoren – groente, fruit, vlees, zuivel – vertegenwoordigd zijn en dat de partijen afkomstig zijn uit heel Europa.’

Op 14 juli moeten alle voorstellen voor een Food KIC zijn ingediend.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.