Organisatie
Mijns Inziens

Fastfood op de campus?

Vastgoedontwikkelaar Ten Brinke liet onlangs weten dat er in het nieuwe woon- en winkelgebouw Campus Plaza in elk geval een fastfoodrestaurant komt. Hij noemde nog geen namen, maar het woord ‘fastfood’ alleen al geeft uitgesproken reacties.
Carina Nieuwenweg,Twan van der Slikke

Lisa Rottjers, Masterstudent Biology

‘Ik vind een fastfoodrestaurant op de campus een gemiste kans. Er zijn weinig lekkere alternatieven als je vegetariër bent of dieetrestricties hebt. Ik ben sinds kort bezig met de vegan challenge, waarbij ik een maand lang veganistisch eet. Ik kan daardoor op de campus niet meer mijn eten halen en dat vind ik jammer. Het zou mooi zijn als er wat meer diversiteit zou komen. Misschien een veganistisch fastfoodrestaurant? Dan kunnen veganisten ook iets anders bestellen dan frietjes. Bovendien kunnen ook niet-veganisten veganistisch eten. Zolang er maar genoeg keuze is voor iedereen, maakt het mij niet uit of het fastfood is of gezond. Mensen moeten helemaal zelf weten of ze gezond of ongezond eten.’

Rens Stokman, Bachelorstudent Voeding en gezondheid en schrijver van het boek Dietless

‘Een fastfoodrestaurant op de campus is geen positieve verandering. Het brengt de drempel om even snel een frietje te halen omlaag. Aan de andere kant moet dat natuurlijk ook gewoon kunnen. Fastfood is niet de beste keuze qua voedingswaarde, maar zolang het geen gewoonte wordt, kan dat prima. Een keer een frietje halen past gewoon in een gezonde levensstijl. Met een fastfoodrestaurant wordt de kans natuurlijk wel groter dat friet eten een slechte gewoonte gaat worden, maar ik vind dat studenten zelf slim genoeg zijn om te bedenken wat wel of niet gezond is. Dat is niet een verantwoordelijkheid van de campus. Bovendien wordt er op de campus genoeg gezond eten aangeboden. Ik ben dus niet zo bang voor een obesitasepidemie op de campus.’

Jamil Hoejenbos, Kok in Orion

‘Ik vind dat mensen zelf moeten kiezen wat ze wel of niet willen eten. Zelfs als mensen zich vet willen mesten. Ik vind het niet verstandig, maar het is een eigen keuze. Zelf vind ik het belangrijk om vooral vers en divers eten aan te bieden. Daarom ben ik ook niet zo bang voor de komst van een fastfoodrestaurant op de campus. Wij hebben een heel ander aanbod. Ook hebben wij vaak wel iets wat mensen kunnen eten als ze een dieetrestrictie hebben. We zijn daarin erg flexibel. Als je een dag van te voren aangeeft iets niet te mogen hebben, dan maken we de dag erna iets voor je klaar.’

Kees de Graaf,

Hoogleraar Sensoriek en eetgedrag en voorzitter van de afdeling Humane voeding

‘Op de campus zijn niet heel veel restauratieve voorzieningen. De cafetaria’s in het Forum of Orion zijn vaak druk. Een fastfoodrestaurant op de campus is niet iets waar ik zelf naar uitkijk, maar het moet kunnen. We leven in een vrij land. Mensen zijn vrij om te kiezen wat ze doen en wat ze eten. Voedingskundig gezien valt er veel op aan te merken. Hoe sneller je eet, hoe meer energie je binnen krijgt, dit leidt tot overconsumptie. Ook heeft onderzoek aangetoond dat je omgeving effect heeft op je voedselkeuze. De aanwezigheid van een fastfoodrestaurant draagt bij aan een obesogene omgeving. Ik zou zelf eerder voor een slowfoodrestaurant in de Campus Plaza kiezen. Het is namelijk moeilijker om te veel van een salade of een hard broodje te eten.’

Rahul Shenoy,

Masterstudent Environmental sciences

‘Ik kijk uit naar de opening van de Campus Plaza en de aankondiging van een fastfoodrestaurant maakt me alleen maar nieuwsgieriger. Momenteel kan je op de campus alleen maar eten bij de cateraars of iets uit een automaat trekken. Een nieuw fastfoodrestaurant geeft wat meer variatie. Ik denk dat veel studenten wel uitkijken naar een Subway of KFC op de campus. Dat kan een leuke verandering zijn, al is het niet heel gezond. Wageningen Universiteit promoot een gezonde leefstijl en staat ook bekend als een groene universiteit. Misschien kan de universiteit overleggen met het fastfoodrestaurant voor oververbeteringen – gezondere producten bijvoorbeeld. Het hoeft niet een standaardfastfoodrestaurant te worden. Er kan ook onderzoek worden gefaciliteerd. Het is een nieuw onderwerp voor verkenning.’

Martina Mordini,

Masterstudent Management, economics and consumer studie

‘Ik zie de toegevoegde waarde er niet van, want in de kantine op het Forum kan je vaak ook friet of een hamburger halen. Ik ben op het moment erg betrokken bij dit onderwerp, want voor een project moet ik onderzoek doen naar de services van Cormet. Ik denk dat een fastfoodrestaurant niet bij het beeld van de Universiteit past. Wanneer ik aan de Wageningen Universiteit denk, dan denk ik aan het milieu, gezond eten en duurzaamheid. Natuurlijk, veel studenten vinden fastfood lekker en eten het regelmatig, maar als je graag fastfood wilt eten dan kan je dat ook buiten de campus kopen. Ik denk dat het fastfoodrestaurant in het begin erg populair zal zijn. Na een tijdje is het nieuwe ervan af en dan zal het een gewoon onderdeel van de campus zijn.’

Bekijk ook de video:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.