Nieuws
Ondertussen in...

Ondertussen in… India

In het nieuws: De arrestatie wegens ‘opruiing’ van studentenleider Kanhaiya Kumar heeft tot protesten geleid in India. De toespraak die hij na zijn vrijlating gaf, ging viraal.

Foto Quartz India

Commentaar door Manjunath Prasad, promovendus bij PRI Bioscience

‘Op een drukke dag begin februari kreeg ik een verontrustende video doorgestuurd van een groep studenten van Jawaharlal Nehru University (JNU) die anti-Indiase slogans riepen en bewondering uitten voor Afzal Guru, die is ter dood veroordeeld voor een terroristische aanslag op het Indiase Parlement in 2001. De video zorgde voor onrust en zette aan tot geweld. Hierop werden drie studenten gearresteerd op verdenking van opruiing, onder wie Kanhaiya Kumar, de president van JNU’s Student Union. In afwachting van zijn rechtszaak werd Kanhaiya in elkaar geslagen.

Maar uit later onderzoek bleek dat deze video, die geleid had tot onrust en geweld, bewerkt was. Kanhaiya werd op borgtocht vrijgelaten en gaf direct een briljante, zeer aangrijpende voordracht aan een enthousiast publiek. Hij sprak met zelfvertrouwen, humor en passie. Deze speech ging meteen viraal in India. De toespraak kwam uit het hart en ging over zaken als sociale rechtvaardigheid, gelijke rechten voor mensen uit alle lagen van de bevolking en vrouwenrechten. Het was inspirerend om te zien hoe deze jongeman van een arme boerenfamilie was opgeklommen tot promovendus aan een van de beste universiteiten van India.

Hij gebruikte vaak de term azaadi (vrijheid). Dat was natuurlijk niet, zoals sommige zeggen, een oproep tot een onafhankelijk Kashmir. Hij sprak over vrijheid van zaken als corruptie, armoede en ongelijkheid. Hij zei ook: ‘Satyamev Jayate’, de waarheid zal overwinnen, verwijzend naar de rechtszaak tegen hem.

In deze JNU controverse volgt nog een juridische uitspraak over of er sprake was van opruiing of dat het een poging was Kanhaiya en zijn vrienden in een kwaad daglicht te stellen. Ik hoop die uitspraak er komt voordat ik weer een controversiële video onder ogen krijg.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.