Student
Nieuws

NK treinreizen in de spits is een sof

Het was vanmorgen een doodgewone ochtendspits. Er zijn niet of nauwelijks demonstrerende studenten gezien op de Nederlandse perrons.
Hoger Onderwijs Persbureau

Foto: Station Ede-Wageningen was vanmorgen net zo druk als normaal

Studenten kondigden vorige week een NK treinreizen in de spits aan. Een protest tegen de plannen overvolle spitstreinen te ontlasten. Universiteiten en hogescholen zouden hun roosters kunnen aanpassen zodat studenten vaker in de daluren reizen, opperde NS-topman Roger van Boxtel.

Maar er zijn niet of nauwelijks demonstrerende studenten waargenomen. Geen ratels, geen opvallende kleren, geen spandoeken. Op Utrecht Centraal, toch een van de allerdrukste stations, merkte niemand er iets van. Ook in Amsterdam en Leiden zijn geen studenten gezien.

Althans, geen protesterende studenten. Op het perron van Amsterdam Sloterdijk staat wel een student te wachten op de trein naar Schiphol, maar die moet gewoon naar zijn stage. ‘Ik zou sowieso niet gaan protesteren’, zegt hij. ‘Misschien als het echt doorgaat, maar ik heb begrepen dat dat allemaal nog niet zeker is.’

Ook de NS heeft er weinig van gemerkt. Het was een gewone ochtendspits, zegt een woordvoerder.

Waren er dan helemaal geen demonstrerende studenten? Jawel, de Landelijke Studenten Vakbond heeft er een foto van. Op een verder leeg perron staan vijf studenten met een vlag.

Op BNR Nieuwsradio noemde voorzitter Arriën Kruyt van reizigersvereniging Rover het studentenprotest een slecht idee. ‘Iedereen heeft er belang bij dat de spits minder druk wordt.’ Het hoger onderwijs zou erover moeten meedenken, vindt hij. ‘Ik zie niet in waarom universiteiten niet kunnen doen wat álle grote bedrijven doen: flexibele werktijden, later beginnen, voor een deel thuiswerken. Dat doet heel Nederland om er voor te zorgen dat we in een dichtbevolkt land kunnen blijven rijden op de weg en in het openbaar vervoer.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.