Student
Nieuws
Politiek

Niet meer stemmen via aangereikte tablet

Bij de studentenraadsverkiezingen stappen raadsleden dit jaar niet met digitale stembiljetten in de hand op kiesgerechtigden af. In Forum, Orion en de Leeuwenborch komen stemhokjes te staan. Studentenraadsleden moeten minimaal 2,5 meter afstand houden als studenten hun stem uitbrengen.
Koen Guiking

De drie studentenpartijen hebben hiertoe besloten omdat er vorig jaar discussie was over campagne voerende kandidaten die laptops en tablets bij zich droegen waarop kiezers hun stem konden uitbrengen. Als een kandidaat in een shirtje van een partij het stembiljet aanreikt, zou dit het stemgedrag van de kiezer kunnen beïnvloeden.

Stemmen kan overigens nog steeds op alle computers. Studenten ontvangen in hun mail een link naar het stemsysteem. Dat systeem is dit jaar trouwens gewijzigd. Er staan nu ook foto’s in van de kandidaten, en mogelijk kunnen er ook korte tekstjes over hen worden toegevoegd.

Er verandert meer. Zo start de studentenraad al een week voor de verkiezingen met een ‘passieve campagne’. Dan wordt op posters en via narrow casting neutrale informatie verspreid over de aanstaande verkiezingen. ‘De boodschap is: informeer je alvast over de keuzes die je kunt maken’, verklaart studentenraadsvoorzitter Nick van Nispen. ‘Het enige moment in die week dat er enige rivaliteit is tussen de partijen is op de donderdagavond. Dan is er een verkiezingsdebat.’ De verkiezingsperiode zelf wordt een dag korter: van maandag 23 tot donderdag 26 mei. ‘Je merkt dat mensen zich er na een paar dagen aan gaan storen als er weer iemand naar ze toestapt met de vraag of ze al gestemd hebben’, licht Van Nispen die kortere actieve campagneperiode toe.

Onregelmatigheden bij verkiezingen in 2015:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.