Organisatie
Medewerkers

Oud-bestuurder Van den Hoofdakker overleden

Henk van den Hoofdakker (79) is afgelopen zaterdag samen met zijn vrouw in hun huis in Rhenen overleden. De rouwkaart meldt dat ze hand in hand zijn ingeslapen. ‘Zelfs de dood kon ons niet scheiden.’
Albert Sikkema

<foto: Guy Ackermans>

Henk van den Hoofdakker werkte 27 jaar aan de Landbouwhogeschool, later de Landbouwuniversiteit. Hij leidde Studium Generale, was hoofd Personeelszaken, was bestuurssecretaris en uiteindelijk vice-voorzitter van het college van bestuur. In 1996, tijdens de bestuurlijke fusie van de universiteit en DLO, nam hij afscheid.

Hij stond aan de basis van filmhuis Movie W. en theater ‘t Hemeltje, in de tijd dat de studenten Jan Douwe van der Ploeg en Louise Fresco tijd, energie en ideeën leverden aan Studium Generale.

Op zijn werktafel lag altijd de onafscheidelijke pijp van Van den Hoofdakker. Hij vervoerde zich in een oude Jaguar, uit Engeland geïmporteerd. Hij hield van humor en redekunst.

‘Misschien ben ik bij uitstek een intuïtief bestuurder’, vertelde hij ooit tegen het universiteitsblad. ‘Anderen zeggen wellicht dat ik maar wat slinger. Zelf formuleer ik het positief: ik luister in een discussie graag naar argumenten en neem die mee in mijn afweging. Een discussie moet een creatief proces zijn, een wisselwerking tussen verschillende meningen. Als de openingszin luidt: Zo is het, dan kan slechts een uitwisseling van standpunten volgen en dan is het gedaan met dat creatieve proces.’

Op de afscheidsreceptie van de universiteit sprak zijn broer Rutger van den Hoofdakker, alias de dichter Rutger Kopland. In een imitatie van Godfried Bomans maakte die een parodie van de universitaire bestuurder. Terwijl iedereen in een deuk lag, beoordeelde Van den Hoofdakker met serieus gezicht de redekunst van zijn oudere broer.

In zijn afscheidsinterview waarschuwde hij dat de universiteit geen adviesbureau van de overheid mocht worden. ‘Permitteer je de luxe van een kritische toon, doordrenkt van zelfspot. Dat hoort bij een universiteit. Als ik iets mis, is het dat.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.