Student
Onderwijs

Onderwijsinformatiesystemen tijdelijk plat

Studenten die binnenkort willen afstuderen, moeten zorgen dat hun pakket voor 21 maart is goedgekeurd door de examencommissie.
Twan van der Slikke

Foto: Federico Feroldi

Van 21 maart tot en met 12 april kunnen studenten en docenten geen gegevens toevoegen of wijzigen over vakken en resultaten in de onderwijsinformatiesystemen van Wageningen UR. De oude systemen AIR, SPA en STARS worden in die periode vervangen door WISE (Wageningen Information system for Students and Educational Staff).

Het systeem gaat tijdelijk plat, omdat miljoenen gegevens moeten worden overgeladen naar WISE. Er is bewust voor gekozen dit middenin periode vijf te doen, omdat dit een tijd is waarin doorgaans weinig wijzigingen over onderwijs worden doorgegeven, aldus het Student Service Center. De meeste studenten zullen daarom weinig last ondervinden, verwacht het centrum. Ze kunnen in de overgangsperiode wel bestaande gegevens inzien.

WISE is een overkoepelend systeem voor studenten, docenten, studieadviseurs en examen- en toelatingscommissies. ‘De huidige systemen zijn technisch verouderd en kwetsbaar in onderhoud en beheer. Ook is het praktisch om alle data in één systeem te hebben’, zegt Ingrid Hijman, hoofd Student Service Center.

Voor studenten is het voordeel van WISE – na 12 april toegankelijk via MyPortal – dat alle informatie op één plek staat. Verder zitten er geen grote gebruikersvoordelen aan het nieuwe systeem, zegt Hijman. Voor alle handelingen die studenten in het systeem moeten gaan uitvoeren, worden instructiefilmpjes gemaakt. Ook komen er studententeams die in drukke periodes vragen beantwoorden en assistentie verlenen.

Studenten zijn vooraf betrokken bij de inrichting van het systeem. Dat heeft onder meer geresulteerd in de nieuwe mogelijkheid om in het systeem een studieplan te maken. Nu doen veel studenten dat nog in een zelfgemaakt Excelbestand of op papier.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.