Nieuws
Blog
Carina Nieuwenweg

Blog: Goede voornemens

Hoewel de winter in Nederland nog steeds uit blijft (er schijnt vlakbij de Hoogvliet zelfs bloesem op te komen) is 2015 bijna voorbij. Tijd voor goede voornemens.

Met stip het meest genoemde goede voornemen is ‘gezonder leven’. Meestal verkondigd met een oliebol in de ene hand en een sigaret in de andere. Maar ja, beginnen doet men ook pas op 2 januari. Helaas betekent dat ook dat sportschool de Bongerd komende maand weer overbezet gaat zijn door studenten die hun goede voornemens zowaar in praktijk brengen. Voor een maandje dan. Want in februari is de grote drukte gelukkig alweer voorbij.

Op zich is er niets mis met goede voornemens. Maar ik blijf me verbazen over mensen die enthousiast vertellen over hoeveel ze gaan afvallen of dat ze in het nieuwe jaar toch echt minder stressvol gaan leven, en wanneer je dan vraagt hoe ze dat dan gaan doen antwoorden met: ‘nou gewoon’. Goed, aan mij heb je op zo’n moment geen goede gesprekspartner. In plaats van het sociaal gewenste antwoord ‘wat goed van je!’ verkondig ik zuchtend dat een doel zonder een plan gewoon een wens is. Meestal valt er dan een ongemakkelijke stilte. Waarop ik eigenwijs vraag: ‘waarom is het je anders afgelopen jaar niet gelukt?’.

Met stip het meest genoemde goede voornemen is ‘gezonder leven’. Meestal verkondigd met een oliebol in de ene hand en een sigaret in de andere.

Het hele jaar door lijken we te begrijpen dat we niet van de één op de andere dag kunnen stoppen met roken of plots vijf keer per week in de sportschool staan. Toch lijkt 1 januari iets magisch te hebben. Alsof het dan plots wel kan.

Dat is ongeveer hetzelfde als studenten die goede voornemens hebben voor de volgende periode. Ook die kun je in twee categorieën onderverdelen. Studenten mét een plan en studenten zonder een plan. Waarbij die laatste groep er vaak ook nog van overtuigd is dat ze in diezelfde periode niet alleen miraculeus alle vakken wél gaan halen maar ook nog een aantal hertentamens gaan inkoppen. Gewoon vanzelf, want zo werkt dat.

Misschien is de beste voornemen nog wel om in januari geen goede voornemens te hebben. Als dan iedereen er na een maand achter komt dat het alweer niet gelukt is, kunnen we het in februari op een realistische manier proberen. Maar dan wel met een plan. Lukt het dan nog steeds niet? Ach, dan moeten we onszelf maar troosten dat we in ieder geval één van de twaalf maanden in het jaar gezond leven.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.