Organisatie

Hoe duurzaam reis jij?

Hoe duurzaam reizen wij naar ons werk of college? Een enquête moet onder meer uitwijzen of onze ecologische voetafdruk nog wel bij de tijd is.
Roelof Kleis

Wageningen UR is geen doorsnee bedrijf. Bij het vorige onderzoek naar de mobiliteit in 2012 bleek dat liefst 57 procent van de medewerkers met de fiets naar het werk ging. Maar één op de drie medewerkers ging met de auto naar het werk. Bij de studenten zal dat percentagevermoedelijk nog hoger liggen, maar die werden destijds nog niet meegenomen in het onderzoek. Nu wel. Vorige week zijn in Forum, Orion en de Leeuwenborch 853 studenten ondervraagd over hun vervoersgedrag.

De komende weken zijn de medewerkers aan de beurt. Dat wil zeggen: ze krijgen de mogelijkheid online een vragenlijst in de vullen. Dat kan in de eerste plaats via intranet. Daarnaast is het volgens Erna Maters, beleidsmedewerker maatschappelijk verantwoord ondernemen bij het Facilitair Bedrij, de bedoeling dat zoveel mogelijk medewerkers via de mail worden benaderd. Zij mikt op in ieder geval 1250 ingevulde vragenlijsten.

De in 2011 gehouden enquête is dringend aan een update toe. ‘We hebben nu een buslijn die over de campus loopt. Daarnaast zijn veel meer mensen elektrisch gaan rijden of fietsen.’ Dat is tenminste de verwachting. De enquete moet uitwijzen of dat ook zo is. Eén van de conclusies uit het vorige onderzoek was dat er meer behoefte was aan oplaadpunten. Diezijn er de afgelopen jaren gekomen.

De cijfers uit de enquête worden gebruikt om de ecologische voetafdruk opnieuw te berekenen. Maters : ‘Is de voetafdruk nog reëel en zijn er verschillend tussen de verschillende onderdelen van Wageningen UR? Daarnaast zijn de gegevens belangrijk voor het te ontwikkelen mobiliteitsplan van Wageningen UR. De uitkomsten geven een beter inzicht in wat we kunnen doen om het vervoer duurzamer te maken.’

Medewerkers krijgen tot 21 december de mogelijkheid om de vragenlijst in te vullen. De uitkomsten worden in januari verwacht. De enquête wordt uitgevoerd door DTV Consultants uit Breda. Onder de deelnemers worden vijftien VVV-bonnen verloot.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.