Student
Studentenleven

Wagenings team wint adventurerace

Drie Wageningse studenten, plus een Delftenaar, hebben de 21-uur durende Battle of the Sacs gewonnen, die afgelopen weekend plaatsvond. Dat betekent dat de adventurerace, georganiseerd voor studentenklimsportverenigingen, volgend jaar weer in Wageningen zal zijn.
Linda van der Nat

Van links naar rechts: Jurjen Kamphuis, Damiano Luzzi, Erik Smid en Rony Nedkov. Foto: Erik-Jan Bijleveld

Dat de race voor het tweede achtereenvolgende jaar in Wageningen zal zijn, is uniek in de elfjarige geschiedenis van de race. Tot nog toe werd de wedstrijd elk jaar ergens anders georganiseerd. ‘Toen we hoorden dat wij de meeste punten hadden gehaald, dachten we wel even “oeps”,’ vertelt winnaar Rony Nedkov, masterstudent Geo-information sciences. ‘Twee van ons studeren komend jaar af en er komt iemand uit Delft, dus de eerste reactie was: “hoe gaan we dat doen?” Maar inmiddels kan ik niet wachten om de Bots te organiseren.’

De Bots staat voor Battle of the Sacs, een adventurerace van 21 uur voor studenten van alle Nederlandse studentenklimsportverenigingen. De race wordt elk jaar georganiseerd door de klimsportvereniging die de vorige editie heeft gewonnen. Al rennend, fietsend, kajakkend en puzzelend moeten de studenten in teams van vier door het landschap navigeren. De teams moeten bij elkaar blijven.

Volgens Patrick de Baat van Ibex, die de BotS dit jaar organiseerde, waren de deelnemers enthousiast over de verschillende etappes van de race. ‘Mensen vonden het geweldig dat we op het verste punt van de race een pontje hadden afgehuurd waarmee ze de Rijn konden oversteken.’ Maar ook toeschouwers vonden het mooi om te zien. Zo wilde een nieuwsgierige boswachter met de studenten zijn bos doorkruisten op de foto, aldus Patrick.

De sleutel tot het succes voor het team van Rony was weinig fouten maken met navigeren. ‘Je moet zelf bepalen hoe je van het ene checkpoint bij het andere komt. Daarbij is de lange route niet altijd langzamer. Op asfalt ga je sneller dan op een bospaadje, en de kans dat je verdwaalt is kleiner.’ Bovendien bestond zijn team uit ‘vier fitte en heel sportieve jongens’, waardoor ze tot het einde hard konden gaan. Al zat het niet de hele tijd mee, aldus Rony. ‘De ketting van mijn fiets is drie keer geknapt en van een van mijn teamgenoten lag het pedaal er de hele tijd af. We stonden tijdens die etappe om de haverklap stil, waardoor ik dacht dat we de winst wel konden vergeten.’

Inmiddels wordt er al flink gebrainstormd via de Whatsapp door het team van Rony. ‘Het is helemaal aan ons hoe we de race gaan organiseren. Dus we willen er wel een paar leuke verrassingen in stoppen.’

Foto: Caspar Swinkels

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.