Organisatie

Kritiek op schemercolleges

Colleges in de vroege avond betekent ook een aanslag op het sociale leven van het ondersteunend personeel. Studenten staan daarom niet alleen in hun afkeer van avondcolleges.
Roelof Kleis

Dat bleek tijdens de bijeenkomst ‘24/7-education’ die het medezeggenschapsorgaan WUR-Council vandaag hield tijdens de lunch. In een zaal van Orion staken enkele tientallen medewerkers en studenten de koppen bij elkaar om te brainstormen over wat te doen tegen werkstress. Onder leiding van Lenneke Vaandrager, docent bij Gezondheid en Maatschappij, werd een kleine workshop doorlopen.

Werkstress is niet per definitie slecht, hield Vaandrager haar gehoor voor. Stress zorgt voor adrenaline en dat heb je nodig om te presteren. Maar teveel stress fnuikt het werkplezier, de productie en uiteindelijk de gezondheid. Wat kun je zelf doen tegen stress en voor meerwerkplezier, wat kun je voor je collega’s doen en wat kan de organisatie veranderen?

Die vragen leverden een keur aan suggesties op. Meer autonomie op de werkvloer blijkt veelgevraagd. Zorg voor afwisselend werk en neem zelf de touwtjes in handen. Verlos je van sociale druk: je hóeft niet elke middag samen met je collega’s te lunchen. Flexibele werktijden en realistische verwachtingen scoren ook goed. Toon waardering voor elkaars werk en doe eens iets leuks samen.

De discussie concentreerde zich op de mogelijke invoering van colleges in de vroege avonduren. De aanwezigen studenten zijn tegen. Maar ook het ondersteunend personeel volgt de ontwikkeling met argusogen. Latere lestijden raakt ook hen. De WUR-Councilsluist alle suggesties door naar de Raad van Bestuur.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.