Organisatie
Nieuws

Food Valley Expo strijkt neer op de campus

Een mobiel bodemlaboratorium, duurzame koffiecups, zoutarm voedsel en nog veel meer in de praktijk gebrachte wetenschap. Bedrijfsleven en wetenschap snuffelen vandaag en morgen aan elkaar tijdens de elfde Food Valley Expo die voor het eerst op de campus plaatsvindt.
Rob Ramaker

De aftrap werd vanmorgen verricht door oud-collegevoorzitter van Wageningen UR en huidig boegbeeld van de topsector Agrifood, Aalt Dijkhuizen die zijn hand op een tablet legde. Voor het eerste maakt het evenement dit jaar deel uit van een bredere ‘Dutch Agrifood Week’. De komende dagen worden van Leeuwarden tot het Westland evenementen georganiseerd om de highlights van de Nederlandse landbouw- en voedingssector te tonen.

In Orion komen startups en bedrijven van allerlei pluimage bij elkaar die hun producten laten zien aan de verzamelde ondernemers, zakenmensen, politici en wetenschappers. Neem SoilCare dat vertelde over hun mobiele bodemlaboratorium waarmee een boer direct kan bepalen welke grondstoffen in de bodem zitten en welke beperkend zijn. Of Pectcof een bedrijfje dat pectine wint uit de restproducten van koffiebonen. Ook zijn er bijeenkomsten over bijvoorbeeld zoutvermindering en innovatie voedingsmiddelen waar wetenschappers en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven nadenken over de weg van wetenschap naar product

Een goed idee is namelijk nog geen garantie voor succes, vertelde Rob Hamer, hoofd van het Unilever Laboratorium in Vlaardingen en deeltijd hoogleraar aan Wageningen Universiteit. Het is slechts één van de vele puzzelstukjes; Iets waar wetenschappers zich soms op verkijken. Een goed idee moet bijvoorbeeld ook aan allerlei wet- en regelgeving voldoen, goed op te schalen zijn en kosteneffectief zijn. Pas toen Hamer zelf de overstap maakte naar het bedrijfsleven, begreep hij dit pas echt. Inzicht in de werkwijze van het bedrijfsleven is dan ook geen beperking van de creativiteit, vindt Hamer, maar een verrijking.

Morgen wordt tijdens de expo de Food Valley Innovation Award uitgereikt voor de meest interessante voedingsinnovatie.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.