Student
Ondertussen in...

Ondertussen in… Catalonië

In het nieuws: De voorstanders van de onafhankelijkheid hebben vorige week een meerderheid in het Catalaanse parlement gehaald. Dit is volgens hen genoeg om te beginnen aan een afsplitsing van Spanje. Tot groot ongenoegen van de Spaanse regering.

*Commentaar door Marta Portell Milán, masterstudent Food Biotechnology ‘In Barcelona vierden alleen voorstanders van de onafhankelijkheid de verkiezingsuitslag op straat. De partijen die zich willen afsplitsen van Spanje hebben samen een meerderheid in het parlement gehaald. Echter heeft maar 47,75 procent van alle stemgerechtigden in Catalonië gestemd voor onafhankelijkheid. Dit is niet de meerderheid. Iedereen claimt nu de overwinning en dat maakt de situatie verwarrend.

We willen ons graag afsplitsen omdat we altijd een slechte relatie met Spanje hebben gehad. De regering in Madrid heeft nooit naar ons geluisterd en dat terwijl we economisch gezien de sterkste regio van het land zijn. Dit moet veranderen. Dat is al vaker geprobeerd. Catalonië heeft ooit een voorstel over een nieuwe vorm van financiering voor de regio ingediend en eentje voor meer aandacht voor de Catalaanse identiteit. De Spaanse overheid heeft deze voorstellen afgewezen en nooit een andere oplossing geboden. Dit leidde bij veel Catalanen tot een afkeer van Spanje.

Andere delen van Spanje, zoals Navarra en Baskenland, zijn economisch onafhankelijk. Ik denk dat dit ook het beste is voor Catalonië. Ook op het gebied van cultuur, taal en educatie moet Catalonië zelf beslissingen mogen nemen. De Spaanse overheid maakt dit onmogelijk, waardoor ik denk dat onafhankelijkheid de enige oplossing is.

Dat zal nog niet meteen plaatsvinden maar als de Spaanse overheid haar houding niet verandert, komt er steeds meer steun voor afscheiding. Wat dat uiteindelijk voor de toekomst Catalonië betekent, is de vraag. Ik denk dat we altijd in de Europese Unie zullen blijven en dat Europa ons daar ook bij zal helpen. Een eigen leger is een ander punt, er is namelijk geen militaire cultuur hier.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.