Student
Nieuws

Geen WU-studenten in biotechnologiecompetitie

In 2014 werd de Wageningse afvaardiging nog tweede van 250 teams. Maar dit jaar stuurt Wageningen Universiteit geen team naar iGem, een internationale wedstrijd voor biotechnologie die morgen begint in Boston.
Rob Ramaker

‘We vinden het erg jammer’, zegt Nico Claassen, PhD-student bij Microbiologie en één van de begeleiders van het succesvolle team uit 2014. ‘Maar uiteindelijk waren er niet genoeg geïnteresseerde studenten. Niet alleen meldden zich dit voorjaar minder belangstellenden dan tijdens eerdere edities. Zij werden het niet eens over een interessant onderwerp. Het is voor het eerst in vijf jaar dat Wageningen Universiteit geen team op de been krijgt.

Ook speelde op de achtergrond mee dat de organiserende afdelingen Microbiologie en Systeem- en synthetische biologie afgelopen zomer zouden verhuizen. Een eventueel team zou hierdoor minder tijd hebben gehad. Uiteindelijk ging de verhuizing niet door omdat het nieuwe gebouw Helix op de Wageningse campus nog niet gereed is.

We vinden het erg jammer

Nico Claassens

iGem is een competitie in kunstmatige, of synthetische, biologie. Onderzoekers ontwerpen hierbij nieuwe bacteriën die precies doen wat zij willen. Denk bijvoorbeeld aan het produceren van nuttige stoffen, of het bestrijden van een ziekte die bananenplanten doodt. Met dat laatste idee, genaamd BananaGuard deed vorig jaar een groep studenten van de opleidingen Biotechnologie en Moleculaire levenswetenschappen mee.

Claassens heeft goede hoop dat volgend jaar wel een team meedoet. ‘We zijn nu al bezig en op 1 oktober is een eerste bijeenkomst met geïnteresseerde studenten.’ Claassens roept enthousiaste studenten op zich aan te melden.

In het nieuwe strategisch plan zet Wageningen UR stevig in op synthetische biologie. Dit onderzoek wordt aangevoerd door Vitor Martins dos Santos. Afgelopen juni haalde hij twee grote Europese beurzen binnen, elk ter waarde van 8 miljoen euro.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.