Organisatie
Onderwijs

Bezuiniging op groen onderwijs

Het kabinet trekt in 2016 tientallen miljoenen euro’s minder uit voor het groen onderwijs dan dit jaar. Dat constateert vakblad Boerderij op basis van de Rijksbegroting 2016 van het ministerie van Economische Zaken.
Albert Sikkema

Vorig jaar werd de bezuiniging op groen onderwijs nog gerepareerd na een aangenomen motie van de Tweede Kamer. Daardoor ontving Wageningen Universiteit dit jaar enkele miljoenen meer dan aanvankelijk was aangekondigd. Maar die ‘reparatie’ komt dus niet structureel beschikbaar voor de universiteit, de agrarische hogescholen en de agrarische opleidingscentra (aoc’s), constateert Boerderij.

Of de Tweede Kamer de bezuiniging op groen onderwijs dit jaar opnieuw ongedaan maakt, valt nog te bezien. Oppositiepartij CDA is tegen de bezuiniging. De Kamer ontvangt binnenkort het Panteia-onderzoek, waarbij de bekostiging van het groen onderwijs is vergeleken met de financiering van het overige onderwijs.

Wageningen Universiteit ontvangt komend jaar 177 miljoen euro van het ministerie van Economische Zaken, 2 procent meer dan dit jaar. Volgens het bekostigingsmodel zou die stijging hoger moeten zijn, vanwege de sterke studentengroei in Wageningen, maar het ministerie laat de begroting met maximaal 2 procent groeien of krimpen.

De andere universiteiten krijgen er overigens ook geen geld bij. Ze kunnen samen komend jaar 1,1 miljoen euro extra tegemoet zien, meldt het Hoger Onderwijs Persbureau (HOP) op basis van de begroting van het ministerie van Onderwijs. De gezamenlijke hogescholen krijgen er in 2016 negen miljoen euro bij. Deze bedragen vallen in het niet bij de jaarlijkse tweehonderd miljoen euro die hogescholen en universiteiten uit hun eigen reserves moeten halen, vooruitlopend op de opbrengst van het nieuwe leenstelsel, constateert het HOP. Die miljoenen van het nieuwe leenstelsel, waarin de basisbeurs is afgeschaft, staan overigens nog niet in de onderwijsbegroting voor de komende jaren.

Terwijl het onderwijs op de nullijn zit, trekt het kabinet wel extra geld uit om onderzoek en innovatie goedkoper te maken voor bedrijven, constateert het HOP. Het ministerie van Economische Zaken trekt daar 100 miljoen extra voor uit. Maar hogescholen en universiteiten kunnen niet van deze fiscale maatregelen profiteren, ook niet als ze samenwerken met bedrijven.

Lees ook

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.