Student
Studentenleven

Wageningen heeft goedkope studentenkamers

De studentenkamers in Wageningen zijn een stuk goedkoper dan kamers in andere universiteitssteden. Dat blijkt uit een vergelijking van de kamerprijzen door onderzoeksjournalisten van Yournalism.nl. In bijna alle universiteitssteden worden veel nieuwe kamers gebouwd, maar dat is vooral relatief dure zelfstandige woonruimte.
Albert Sikkema

Yournalism.nl maakte een analyse van het kameraanbod voor studenten in Nederland. Van de negen universiteitssteden die de onderzoeksjournalisten vergeleken, hebben Wageningen en Enschede het voordeligste kameraanbod. Amsterdam is het duurste.

Uit de analyse blijkt ook dat er vooral kamernood is in de Randstad en dat woningcorporaties en particulieren de afgelopen jaren veel wooneenheden hebben bijgebouwd voor studenten. Vooral het aanbod van duurdere zelfstandige woonruimte, waarvoor studenten huursubsidie kunnen aanvragen, is toegenomen. Enschede, waar nauwelijks nieuwe kamers bijkwamen, heeft vooral goedkope onzelfstandige woonruimte voor studenten. In Amsterdam werden in de afgelopen vijf jaar bijna 7000 studentenkamers bijgebouwd, in Utrecht zo’n 1.500. In totaal zijn er sinds 2010 35.000 nieuwe studentenwoningen opgeleverd, na twee landelijke actieplannen om de kamernood terug te dringen. De komende jaren komen daar nog eens duizenden eenheden bij, maar ook dat zijn voornamelijk relatief dure kamers met eigen keukentje.

Kences, de belangenvereniging van studentenhuisvesters, hamert er vaak op dat zelfstandige studentenkamers hard nodig zijn omdat studenten op zoek zijn naar luxe. Daarnaast lijkt echter de huurtoeslag een belangrijke verklaring voor die wens. Sinds 1997 ontvangen studenten op kamers in studentenhuizen geen huurtoeslag meer. Studenten met zelfstandige woonruimte kunnen die huurtoeslag wel aanvragen. Daardoor is een zelfstandige woning vaak even duur of zelfs goedkoper dan een kamer in een studentenhuis.

Door die ontwikkeling werd de studentenkamermarkt ook interessant voor commerciële vastgoedpartijen en beleggers. Zo vergaarde Bouwfonds in de afgelopen jaren naar schatting 1.200 studentenwoningen in Amsterdam, Rotterdam, Groningen en Den Haag. Pensioenbelegger Syntrus Achmea bezit 870 woningen in Delft, Leiden en Amsterdam. Recent ondertekende studentenhuisvester DUWO een contract met de Duits-Dubaise investeerder International Campus AG voor de bouw van 2.250 studentenwoningen in Leiden en Amsterdam. DUWO zal deze woningen beheren en verhuren tegen een huurprijs waarvoor de studenten huurtoeslag kunnen aanvragen.

Gemiddelde huurprijs kamer (in euro) per studentenstadCorporatieParticulier
Enschede288,71298,75
Wageningen332,52297,60
Eindhoven363,09348,91
Utrecht366,54428,86
Groningen366,92367,58
Rotterdam453,00431,24
Nijmegen474,81383,20
Delft485,24358,44
Amsterdam491,78568,41

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.