Student
Studentenleven

Studente Biologie mee op Spitsbergenexpeditie

Drie jaar heeft Hilde de Laat erover gedroomd en vandaag stapt ze op de boot naar het eiland Edgeøya; als een van de weinige studenten mag ze mee met de Spitsbergenexpeditie. Voor Resource houdt de masterstudente Biologie de komende dagen een blog bij.
Linda van der Nat

In 2012 volgt Hilde de bachelor Biologie in Wageningen. Ze hoort de Groningse onderzoeker Maarten Loonen vertellen over een grote expeditie die hij wil opzetten naar Spitsbergen en de studente weet direct: ik moet mee. ‘Ik wilde al mijn hele leven naar het noordpoolgebied, omdat het zo’n afgelegen gebied is. Je verwacht niet dat ons menselijk handelen in Nederland invloed kan hebben op het onbewoonde eiland Edgeøya. Ik wilde met eigen ogen zien hoe het zit, bijvoorbeeld met klimaatverandering of plastic afval in zee.’

Hilde mailde Maarten Loonen direct met de vraag of er plek was voor haar op de boot. ‘En daarna mailde ik hem elke maand met de vraag hoe het ervoor stond, om het contact warm te houden.’ Een paar maanden geleden kreeg ze een verlossend telefoontje: er was plek voor haar. Samen met drie andere studenten, van de Universiteit van Utrecht, vaart ze negen dagen mee op het schip de Ortelius.

Tijdens de expeditie voert Hilde een onderzoek uit voor haar tweede masterthesis, over wetenschapscommunicatie. Terwijl de wetenschappers aan boord zoogdieren, vogels, archeologie, geologie, klimaat en mossen bestuderen, gaat Hilde de wetenschappers bestuderen. En dan met name de interactie die ze hebben met de journalisten aan boord. Hilde: ‘Door het teruglopen van onderzoekssubsidies moeten wetenschappers het belang van hun onderzoek kunnen aantonen aan het brede publiek. Communiceren over wetenschap wordt steeds belangrijker. Hoe zien de wetenschappers die rol? Hebben ze nagedacht over communicatiedoelen tijdens deze expeditie?’

Haar onderzoekssubjecten heeft Hilde al uitgebreid ontmoet en gesproken. ‘Het enthousiasme spat er bij iedereen echt vanaf, iedereen heeft er zin in. Dat ik erbij ben is zo uniek, ik kan het nog steeds niet geloven. Ik wil veel horen, veel beleven en meehelpen met onderzoek als het nodig is. Een ijsbeer zien zou ook fantastisch zijn, van een veilige afstand natuurlijk. Ik wil deze ervaring tot in de puntjes meemaken.’

Morgen verschijnt Hilde’s eerste blog over haar ervaringen tijdens de Spitsbergenexpeditie.

Lees alle blogs van Hilde

Lees ook

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.