Organisatie
Nieuws

Al 27 miljoen euro uit Brussel

Wageningen UR haalde ruim 27 miljoen euro binnen tijdens het eerste jaar van het Europese wetenschapsprogramma Horizon2020. Dit blijkt uit een onderzoeksrapport van de Griekse onderzoeker Nikolaos Floratos.
Rob Ramaker

In dat eerste jaar deed Wageningen UR mee aan 55 onderzoeksprojecten, ongeveer fiftyfifty verdeeld over de onderzoeksinstituten (DLO) en de universiteit (WU). Het binnengehaalde geld was minder evenwichtig verdeeld. DLO sleepte €15,25 miljoen aan beurzen in de wacht, terwijl de universiteit ‘slechts’ €12,25 miljoen binnenhaalde. De afdeling Wageningen International bevestigt dat de bedragen kloppen, maar dat Floratos een te groot aantal projecten toeschrijft aan Wageningen – 61 in plaats van 55.

De resultaten onderstrepen dat Europese financiering de laatste jaren een steeds belangrijker deel vormt van de derde geldstroom. Wageningen UR blijkt heel succesvol bij het binnenhalen van Europees geld. Zo is de instelling koploper in Nederland. In heel Europa haalden slechts 16 onderzoeksorganisaties meer geld binnen en participeerden slechts 14 universiteiten en instituten in meer projecten.

Toch springen de Wageningse prestaties in dit rapport niet zo in het oog. DLO en WU doen namelijk onder hun eigen naam mee aan Horizon2020 en staan dus ook zo in de statistieken. Individueel prijken beide organisaties flink lager op de ranglijst.

Het zijn vooral de technische universiteiten die verder goed scoren. Zo haalde de TU Delft 24 miljoen binnen en TNO en de TU Eindhoven elk 19 miljoen. De eerste brede universiteit is de VU met 18 miljoen.

Ondertussen zorgt groeiende concurrentie dat Wageningen UR harder moet werken voor Europees succes. In januari werd duidelijk dat voorstellen voor Horizon 2020 minder vaak worden beloond dan plannen voor eerdere subsidieprogramma’s. Een trend die ook in Wageningen voelbaar is, zei Peter Jongebloed destijds tegen Resource. Waar voorheen 3 tot 4 van de 10 voorstellen werd beloond moet je nu 15 voorstellen indienen voor datzelfde aantal. Dit komt omdat Europese landen minder geld beschikbaar stellen voor wetenschap. Steeds meer wetenschappers beproeven daarom hun geluk in Brussel.

Horizon 2020 bevat zo’n 80 miljard euro waarvan het grootste deel naar Duitsland gaat. Nederland bleek de laatste jaren echter – net als Wageningen UR – succesvol in het binnenhalen van Europees geld. Binnen het vorige subsidieprogramma haalden Nederlandse instellingen 3,4 miljard binnen, terwijl Nederland slechts 2,3 miljard bijdroeg.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.