Wetenschap

Universiteiten boycotten Elsevier

De Nederlandse Universiteiten gaan de uitgever van wetenschappelijke tijdschriften Elsevier boycotten. Daarmee is de strijd tussen beide over Open Access een nieuwe fase ingegaan.
Roelof Kleis

De boycot bestaat eruit dat wetenschappers die (eind)redacteur zijn bij een van de 2200 wetenschappelijke tijdschriften van Elsevier die functie neerleggen. Dat verzoek is de 46 hoofdredacteuren en 835 redacteuren tenminste voorgelegd. NRC meldt dat op haar website. Hoeveel van hen daar gehoor aan gaan geven is niet duidelijk.

Aanleiding voor de boycot is onenigheid over het nieuwe contract tussen de universiteiten, vertegenwoordigd door de koepelorganisatie VSNU, en Elsevier. Het huidige contract over de toegang van wetenschappers tot de tijdschriften loopt eind dit jaar af. De VSNU wil (zonder extra kosten) het nieuwe contract uitbreiden met de mogelijkheid om ook via Open Access te publiceren bij Elsevier.

Open Access is een nieuwe online publicatiemodel dat concurreert met het traditionele abonnementenmodel. Bij Open Access-tijdschriften betalen wetenschappers eenmalig vooraf voor publicatie, waarna het vervolgens voor iedereen gratis online toegankelijk is.

Lees ook

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.