Wetenschap
Video

Een mug 1000x vertraagd

Muggen mep je kapot. En het liefst voordat ze jou te pakken hebben. Maar een mug in vlucht kan ook heel mooi zijn om naar te kijken, bewijzen sterk vertraagde opnamen van Florian Muijres.
Roelof Kleis

Muggen filmen met high-speed camera’s. Foto: Guy Ackermans

Muijres is postdoc en bestudeert het vlieggedrag van de (malaria)mug Anopheles gambiae. Muggen zijn niet al te snel. Dat is handig als je ze wilt doodmeppen. In contrast met die traagheid is hun vleugelslag. Die is namelijk wel buitensporig snel. De mug kan wel tot duizend vleugelslagen per seconde (!) maken. Dat is veel sneller dan bijvoorbeeld de veel kleinere fruitvlieg die zo’n 200 slagen per seconde maakt.

De vraag waarom de mug zo’n snelle vleugelslag heeft, fascineert Muijres. Met een veni op zak probeert hij met behulp van supersnelle camera’s daarachter te komen. De opstelling is zoals op bijgaande foto. Drie snelle Photron SA-X2 camera’s leggen de vlucht vanuit loodrecht op elkaar staande hoeken vast. Dat levert spectaculaire beelden op. Het filmpje laat een eerste opname zien van een 1000x vertraagde vlucht.

Vliegende mug, beelden duizend keer vertraagd

Video gemaakt door Johan van Leeuwen

Een ander filmpje, met een andere camera gemaakt, laat 400x vertraagd het opstijgen zien van een mug die zich heeft volgezogen met bloed. De mug lijkt enigzins moeite te hebben van de grond te komen. Volgens Muijres kan een mug wel tot drie keer het eigen lichaamsgewicht aan bloed meetorsen. Muijres wil met behulp van de beelden een 3D model maken van de vleugel en de mug. Daarmee wil hij de aerodynamica en de biomechanica van de mug leren begrijpen.

Bloedvlucht

Video gemaakt door Florian Muijres

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.