Wetenschap
Mini-interview

Bruinvissen zoeken

Wie? Mardik Leopold, DLO-onderzoeker bij Imares Wat? Ontdekte dat momenteel voor het eerst in decennia geen bruinvissen voor onze kust zwemmen. Waar zijn ze? Verderop in de Noordzee, maar niemand die het exact weet.
Rob Ramaker

Hoe merkte u dat de bruinvissen verdwenen zijn?

‘Voor het Ministerie van EZ verrichten we sectie op aangespoelde bruinvissen. Sinds we daar in 2006 mee begonnen, kregen we er steeds meer binnen. Vorig jaar hadden we een pakhuis vol dode bruinvissen en spraken af slechts vijftig “mooie” bruinvissen te bekijken. De inkt was nog niet droog en opeens spoelt er geen enkel exemplaar meer aan.’

Interessant dat de bruinvis u nog voor zo’n raadsel kan stellen?

‘Ja, wij kijken hier vanaf het strand naar de zee en denken ze te snappen. Dan beweegt de natuur en zie je opeens zo’n trendbreuk. Het drukt je weer met de neus op de feiten. Voor een bruinvis is de zee zoveel groter dan wij zien. Wanneer de omstandigheden hier niet goed zijn of elders beter, trekt hij gewoon weg.’

Tijd dus voor een nieuw onderzoek?

‘Was het maar zo makkelijk. Nieuw onderzoek is heel duur. Er is wel geld voor één zogenoemde vliegtuigtelling. Die willen we naar voren halen om uit te vinden waar de bruinvissen gebleven zijn.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.