Student
Politiek
Studentenleven

Verkiezingen studentenraad: S & I

Tussen 18 en 22 mei zijn er studentenraadsverkiezingen. De Duitse Anne Walther, bachelorstudente Moleculaire levenswetenschappen, is tijdens de komende studentenraadsverkiezingen lijsttrekker voor Sustainability & Internationalization (S&I). Resource stelde haar vier vragen.
Koen Guiking,Linda van der Nat

Wat zijn voor S&I de belangrijkste thema’s?

Wij vinden dat Wageningen een voorbeeld moet zijn in het kader van duurzaamheid. De uni is hier al goed mee bezig, maar het kan beter. Wij willen ook studenten bij het thema betrekken, daarom werken wij ook veel samen met de groene organisaties van Wageningen, zoals Green Office en Wageningen Environmental Platform.

Een andere belangrijk punt is het versterken van de internationale samenleving in Wageningen. Wij vinden het erg jammer dat internationale en Nederlandse studenten nog steeds twee verschillende groepen zijn, terwijl een multiculturele stad als Wageningen juist de mogelijkheid tot dialoog biedt.

Wat wordt jouw belangrijkste wapenfeit in 2015/2016?

Ten eerste wil ik graag de zichtbaarheid van de studentenraad verbeteren en zo voor meer democratie op de campus zorgen. Hoewel onze universiteit al redelijk transparant is kost het toch veel moeite om op de hoogte te blijven van belangrijke beslissingen binnen de uni. Daarom zou ik graag meer ‘open office dagen’, open debatten, discussies en informatieavonden over de gebeurtenissen in de studentenraad willen organiseren.

Daarnaast wil ik graag de medische verzorging voor studenten in Wageningen verbeteren. Op het moment zijn er maar drie huisartsen die voor alle 10.000 studenten van Wageningen moeten zorgen. De standaard van Nederland is eigenlijk 3 artsen per 1000 inwoners. Bovendien maakt de taalbarrière het voor internationale studenten moeilijk om hulp te krijgen.

En – last but not least – zou ik graag mee willen werken aan een betaalbare, gevarieerde en duurzame catering op de campus. Gezien Wageningen het centrum van FoodValley is en zelfs studieprogramma’s over voeding aanbiedt vind ik dat ook op de campus gezond en betaalbaar eten voor alle studenten beschikbaar moet zijn.

Wat is je persoonlijke drijfveer om een jaar bij de studentenraad te gaan?

De studentenraad in Wageningen is voor mij een van de belangrijkste onderdelen van onze universiteit, omdat studenten op deze manier betrokken kunnen worden bij keuzes en beslissingen binnen de uni. Dit vind ik erg belangrijk. Wageningen is voor mij een echt “thuis” geworden en ik wil ervoor zorgen dat toekomstige studenten dezelfde ervaring hebben.

Ben je tevreden over de hoe de medezeggenschap bij Wageningen UR geregeld is?

Ik denk dat Wageningen zeker een van de betere democratische universiteiten is wat medezeggenschap betreft. Maar er zijn wel verbeterpunten: de communicatie tussen bestuur, studentenraad en studenten loopt soms nogal traag, waardoor veel studenten weinig inzicht krijgen in de gebeurtenissen en beslissingen op de uni. Op deze manier is medezeggenschap natuurlijk erg moeilijk, want zonder informatie kunnen studenten geen mening vormen over wat er op hun campus gebeurt en raken dus makkelijk gefrustreerd. Ik denk dat zowel bestuur als studentenraad hier aan kunnen werken.

Voorafgaand aan de verkiezingen interviewt Resource de lijsttrekkers van de drie deelnemende partijen. Lees ook de interviews met Nick van Nispen van VeSte en Wiard Ligterink van CSF.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.