Wetenschap
Landbouw

Gentech-debat: wil de echte milieubeweging opstaan?

Morgenavond debatteren Greenpeace, Monsanto en Wagenings econoom Justus Wesseler over het belang van genetische modificatie voor een duurzame landbouw. De discussie gaat over twee manieren om het milieu te sparen. Een voorbeschouwing.
Albert Sikkema

Volgens Greenpeace is genetische modificatie niet het goede antwoord op de huidige problemen in de landbouw. De milieuorganisatie is voorstander van agro-ecologie, een landbouwsysteem gebaseerd op biodiversiteit dat planten beter bestand maakt tegen ziekten en plagen. Door die benadering, en de afwijzing van gmo’s, heeft Greenpeace de dood van duizenden kinderen in ontwikkelingslanden op haar geweten, vindt de Wageningse econoom Justus Wesseler. Want door de boycot van genetische modificatie gebruiken landen als India juist meer chemische bestrijdingsmiddelen dan nodig is, waardoor er onnodig veel giftige middelen in het milieu komen.

Herman van Bekkem van Greenpeace vindt echter dat die bestrijdingsmiddelen deel uitmaken van de gm-landbouw, waarbij hij refereert aan de dubbel-verkoop van hybride zaden en bestrijdingsmiddelen van Monsanto. Hij vindt juist dat de landbouw minder afhankelijk moet worden van chemische gewasbescherming en kunstmest dan nu. En dat kan volgens hem ook met andere moderne veredelingsmethoden zoals marker assisted breeding.

Wesseler snapt dan weer niet waarom Greenpeace de gmo-technologie systematisch uitsluit, omdat die technieken sneller en beter dan de gangbare veredeling kan zorgen voor resistente gewassen en biologische stikstoffixatie, die het gebruik van bestrijdingsmiddelen en kunstmest juist verminderen.

Dat belooft dus een boeiende discussie te worden. Door de techniek ‘gm’ als geheel in de ban te doen, ongeacht de toepassing, draagt Greenpeace bij aan de milieuvervuiling in de wereld, kan een van de stellingen zijn. Maar je kunt ook vinden: gm is meer van dezelfde onduurzame landbouw, zonder paradigma-verandering met de nadruk op ecologie komt die duurzame landbouw er nooit. Maar dat roept weer de vraag op: bestaat er wel zoiets als ecologisch verantwoord veredelen?

Wellicht weet Monsanto het antwoord. Omdat de spreker van Monsanto nog niet bekend was, praat die nog niet mee in deze voorbeschouwing.

Debate: Gentech for sustainability.

Woensdag 8 april, aanvang om 19.30 uur in Forum, zaal C314.

Sprekers: Justus Wesseler (Wageningen UR), Herman van Bekkem (Greenpeace) en afgevaardigde van Monsanto. Moderator: Bert Lotz (Wageningen UR).

Organisatie: Stichting RUW en Dwars, jongerenorganisatie van GroenLinks

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.