Organisatie
Nieuws

Kies de nieuwe rector?

Een commissie zoekt momenteel een nieuwe rector voor Wageningen Universiteit. Dat hoeft niet achter gesloten deuren. In België is het heel normaal dat de academische gemeenschap een rector kiest.
Rob Ramaker

Martin Kropff kondigde onlangs aan in juni afscheid te nemen als rector. Een afscheid dat samenvalt met de roep om een meer democratische universiteit. In Amsterdam maar ook in Nijmegen wordt voorzichtig gepleit de rector voortaan via verkiezingen te selecteren. In Wageningen doet men het als vanouds. De opvolger van Kropff wordt benoemd door de raad van toezicht na advies van het college van promoties en de WUR-council.

Het plan de rector door medewerkers en studenten te laten verkiezen is minder radicaal dan het klinkt: in België is het doodnormaal. Volgens onze zuiderburen heeft een rectorverkiezing duidelijke voordelen. Zo zou een gekozen bestuurder meer draagvlak hebben en betrekt een stembusgang de academische gemeenschap bij de koers van de universiteit. Tijdens geslaagde verkiezingen voeren kandidaten inhoudelijke campagnes met soms sterk uiteenlopende visies. En die campagnes worden serieus genomen. Rik Torfs, de huidige rector van de Katholieke Universiteit Leuven, verliet in 2013 de Belgische senaat om zich kandidaat te stellen. Op zijn website publiceerde hij een uitgebreid programma waarmee hij zijn concurrent Karen Maex nipt versloeg, vooral dankzij de steun van de professoren.

Zou een gekozen rector ook hier werken? En onder welke voorwaarden? Pak nu Resource nummer 15 overal uit de bakken en lees wat de studentenraad, Teacher of the Year en raad van toezicht hierover zeggen.

Gerelateerde berichten

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.