Organisatie
Nieuws

Student én onderzoeker WUR in Gelderse Staten

Student Joa Maouche en onderzoeker Bastiaan Meerburg komen de komende vier jaar in de Provinciale Staten. Twee andere studenten grepen bij de verkiezingen naast het pluche.
Rob Ramaker

Bastiaan Meerburg (links) en Joa Maouche (rechts).

Foto: Guy Ackermans

Aangezien de definitieve uitslag pas maandag volgt, bestaat nog een kleine kans dat ze voorbij worden gestreefd op voorkeursstemmen. Beiden houden dan ook een slag om de arm. ‘Ik ben heel blij met de uitslag’, zegt Meerburg (VVD, plek 8). ‘De peilingen waren heel slecht, maar uiteindelijk zijn we de grootste van Gelderland.’ De VVD haalde negen zetels, waar in 2011 nog elf zetels werden binnengehaald. Meerburg wil zich de komende jaren graag storten op de bereikbaarheid van Wageningen en Food Valley.

Joa Maouche (GL, plek 3) is blij met zijn zetel maar houdt een dubbel gevoel over aan de verkiezingen. Groenlinks verloor één van de vier zetels. Wel put Maouche hoop uit de goede uitslagen in steden als Wageningen en Nijmegen. ‘Het wordt als kleine partij hard werken de komende jaren’, zegt hij. Hierin wil hij zelf aan de slag met landbouw en het verbinden van natuurgebieden.

Het wordt als kleine partij hard werken de komende jaren

Joa Maouche

Antoon Kanis (D66, plek 8) en Carina Nieuwenweg (PvdA, plek 10) wisten geen zetel te bemachtigen. Voor Kanis was het kantje boord, aangezien D66 van vier naar zeven zetels groeide. ‘Een monsteroverwinning’, zegt hij, ‘en het overwinningsgevoel overheerst dan ook. Al is het een klein beetje wrang dat mijn eigen zetel er niet in zat.’ Hij gaat zich wel inzetten in de ondersteunende commissies van de Statenfractie, vooral rondom landbouw en het landelijk gebied.

Nieuwenweg – die ook als studentenredacteur werkt voor Resource – wist gezien de peilingen dat het lastig zou worden. Uiteindelijk verloor de PvdA drie van de negen zetels. ‘Je ziet het aankomen, maar het blijft pijnlijk’, zegt ze. ‘Zeker voor alle mensen die hard hebben gewerkt.’ Nieuwenweg is wel blij dat de PvdA de derde plek bemachtigde in Wageningen. Ze hoopt een schakel te worden tussen de PvdA-fracties in Ede en Wageningen en de provinciale fractie.

Traditiegetrouw stemde Wageningen veel progressiever dan gemiddeld. D66 en Groenlinks waren goed voor respectievelijk 22 en 17 procent. Op enige afstand volgden PvdA (12%), VVD (11%), CDA en SP (beide 9%), CU en PvdD (beide 5%) en de PVV (4%). De opkomst in Wageningen was 53 procent.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.