Student

Hoe vieren Wageningse studenten carnaval?

Alaaf! Voor een deel van Nederland is het een van de grootste feesten van het jaar: Carnaval! Maanden aan voorbereiding gaan eraan vooraf: er worden prachtige wagens gebouwd en mooie outfits samengesteld. Wat doen Wageningse studenten met carnaval?

Evelien Vaessen.jpg

Evelien Vaessen

Tweedejaars MSc Biotechnologie Komt uit Klimmen (Limburg) ‘Ik ga donderdagavond naar Valkenburg. Daar komen op een groot plein allemaal carnavalsartiesten optreden. Waarschijnlijk ga ik vrijdagavond uit met vriendinnen en zaterdag naar een feest in een dorp in de buurt. Zondag ga ik naar een optocht kijken. Op de middelbare school liep ik altijd mee in de optocht met een wagen, maar nu doe ik dat niet meer. Toen kon je vanaf december ieder weekend aan de wagen klussen. Daar heb ik nu gewoon geen tijd meer voor. Wat het leukste is aan carnaval? Heel Limburg staat op zijn kop. Of je ontvlucht Limburg óf je gaat carnaval vieren, er zit niet veel tussenin. Het hoort gewoon bij de Limburgse cultuur.’

Koen Peijnenborgklein.jpg

Koen Peijnenborg

Tweedejaars MSc Biologie Komt uit Vught (Noord- Brabant) ‘Jammer genoeg moet ik met carnaval studeren. Normaal gesproken ga ik met vrienden naar een dorpje een paar kilometer van ons vandaan om met zijn allen te stappen. Tijdens carnaval doet iedereen gewoon wat hij leuk vindt en het kan niemand wat schelen, erg gezellig. Ik heb wel eens Wageningse huisgenoten meegenomen naar Oeteldonk (Den Bosch). Ze kwamen uit Friesland en Noord- en Zuid-Holland. Een deel vierde voor het eerst carnaval. Ze vonden het hartstikke leuk. Als ik tijd heb volgend jaar, ga ik zeker weer carnaval vieren.’

Kristina Reinboldklein.jpg

Kristina Reinbold

Derdejaars BSc levensmiddelentechnologie Komt uit Halle (Westfalen, Duitsland) ‘Ik ga geen carnaval vieren, want ik ga op wintersport. Bij ons in Halle is carnaval alleen voor de kleine kinderen. Op de basisschool kwamen we wel verkleed naar school, als prinses, cowboy of heks bijvoorbeeld. We gingen met zijn allen ontbijten en we kregen snoep, heel gezellig was dat. En in de rest van Duistland? In Keulen is carnaval veel groter. Ook in een dorp ongeveer 20 kilometer ten noorden van Halle vieren ze het uitgebreider dan bij ons. Daar krijgen de kinderen vrij van school. Nu kijk ik alleen carnavalsoptochten op tv. Het lijkt me wel leuk om een keer carnaval in Nederland mee te maken.’

Lars Uphusklein.jpg## Lars UphusVierdejaars BSc Landschapsarchitectuur en ruimtelijke planning Komt uit Schinveld (Limburg)

‘Ik ben van plan om alle dagen carnaval te vieren, van donderdag tot dinsdag. Ik ga naar verschillende steden in Limburg. Sinds ik in Wageningen woon vier ik eigenlijk meer carnaval dan toen ik nog in Limburg woonde. Vroeger zat ik niet bij een carnavalsvereniging en mijn ouders waren ook niet zo van het carnavallen. Ik kwam er pas later achter dat ik het heel leuk vond. Nu ik in Wageningen woon, voel ik mezelf meer Limburger, misschien komt het daardoor. Hier in Wageningen grijp je sneller terug naar die eigen identiteit.’

Joaoklein.jpg

Joao Augusto Rossi Borges

PhD student Business Economics Group Komt uit Vacaria (Brazilië) ‘Ik kom uit een klein stadje, daar vieren we niet echt carnaval. Jongeren reizen meestal naar het strand om te feesten. De optocht is mijn favoriete onderdeel van carnaval. In Rio de Janeiro vindt de beroemdste carnavalsoptocht van Brazilië plaats. De optocht duurt twee nachten, van 10 uur ’s avonds tot 6 uur ’s ochtends. De afgelopen jaren was ik op vakantie in Brazilië tijdens carnaval. Dit jaar kan dat helaas niet. Ik heb nog vijftien dagen om mijn thesis af te ronden, dus ik heb het te druk om te feesten.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.