Organisatie
Nieuws

Wageningen Universiteit lanceert eerste MOOC

Wageningen Universiteit lanceerde gisteren voor het eerst een gratis online cursus. Rector Martin Kropff zette met een druk op de knop het eerste lesmateriaal online.
Rob Ramaker

Foto: Guy Ackermans

In januari starten twee Massive Online Open Courses, ofwel MOOCs. Maandag begint een vak over voeding en twee weken later volgt een cursus over gewasopbrengsten.

De universiteit wil met de MOOCs enkele onderwerpen ‘claimen’ als typisch Wageningse expertise. Verder moet het maken van online vakken zorgen voor onderwijsinnovaties die doorsijpelen naar het reguliere onderwijs. Komende jaren groeien de studentenaantallen flink. Technologie moet helpen het intensieve onderwijs te behouden in een situatie met meer studenten.

MOOCs zijn al enkele jaren een hype. Ze stellen belangstellenden vanuit de hele wereld in staat via de laptop een vak te volgen. Helemaal gratis en vaak met tienduizenden tegelijk. Dit online onderwijs bestaat veelal uit korte filmpjes, animaties en testvragen. Het gebrek aan docentenbegeleiding wordt opgevangen met fora en onderlinge begeleiding van studenten.

Later dit jaar zal de WU nog twee cursussen aankondigen. Hiervoor wordt nog gezocht naar enthousiaste docenten die een vak willen opzetten. Bovendien starten in september ook twee online masters. Deze zijn minder massaal en niet gratis. Er worden inmiddels studenten geworven.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.