Wetenschap
Gezondheid

Bitterstoffen in komkommer tegen kanker

Chinese onderzoekers en Harro Bouwmeester ontdekten de bouwstenen van extreem bittere komkommers. Met de bitterstoffen kun je kankertumoren onderdrukken.
Albert Sikkema

De bitterstoffen in komkommer, meloen en pompoen zorgen er niet alleen voor dat de planten minder worden aangevreten, maar onderdrukken ook kankertumoren. Harro Bouwmeester bracht met Chinese onderzoekers in kaart hoe de plant die bitterstoffen aanmaakt. Hun onderzoek stond gisteren in Science.

De onderzoekers van de Chinese Academy of Agricultural Sciences (CAAS) vonden negen genen in komkommer die een rol spelen bij de ontwikkeling van bitterstoffen in de plant, zowel in de vrucht als in het blad van de plant. Bovendien vonden ze twee transcriptiefactoren die de aanmaak van de bitterstoffen in de plant reguleren.

Met deze kennis kunnen de onderzoekers extreem bittere komkommers veredelen, want ze snappen nu ook beter hoe de extreem bittere wilde komkommer tijdens de veredeling is aangepast naar een niet-bittere groente. Zo’n veredelingsprogramma voor medicinale komkommers met veel bitterstoffen is interessant, want de bitterstoffen onderdrukken kankertumoren.

Het onderzoek is uitgevoerd door Chinese onderzoekers van het CAAS, met ondersteuning van Bouwmeester, hoogleraar Plantenfysiologie, en collega’s uit Japan en de Verenigde Staten.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.