Wetenschap
Visie

Allergenen op de menukaart zijn ‘bemoederend’

Menukaarten in restaurants moeten straks vermelden welke allergenen in hun gerechten zitten. Ondernemers zuchten over Brusselse regelzucht, maar ook Huub Savelkoul, hoogleraar Celbiologie en immunologie is kritisch. ‘Dit is goed bedoeld maar heel bemoederend.’
Rob Ramaker

Pinda’s bevatten zelf al dertien allergenen.

Foto: Martin L

In eerdere interviews constateerde u dat 1-2 procent van de Nederlanders een voedselallergie heeft terwijl 17 procent denkt allergisch te zijn. Waar komt dit enorme verschil vandaan?‘Mensen zoeken sociaal acceptabele manieren om voedingsmiddelen die ze niet lekker vinden niet te eten. Een allergie kan dan een gelegenheidsargument zijn. Er bestaat momenteel ook een hypige nadruk op allergieën, vooral rondom gluten. Mensen horen rondom zich zo vaak dat gluten slecht zijn dat dit kan zorgen voor een psychologische reactie. Verder ontstaan sommige klachten door voedselintoleranties, bijvoorbeeld voor lactose. Het immuunsysteem is hierbij niet betrokken – een kenmerk van allergieën – maar mensen hebben een enzymdefect. Hierdoor kan het lichaam bijvoorbeeld melksuiker niet goed afbreken.’ > Het is goed mogelijk dat men hierop terug gaat komen — Huub Savelkoul

Deze wetgeving draait echter alleen om allergieën. Gaat deze overschatting nog voor problemen zorgen?‘Iemand die een allergie heeft met zware klachten heeft zijn leefstijl allang aangepast. De wetgeving heeft juist effect op de vage middencategorie. Mensen die vermoeden allergisch te zijn of soms reageren op voeding. Het is een goed idee om zwaar allergische mensen te beschermen maar je moet je afvragen of je een nulrisico moet willen nastreven. Deze wetgeving zorgt voor enorme onrust, en jaagt producenten en restaurants gigantisch op kosten. Het is goed bedoeld, maar heel bemoederend.’

Komt het straks wel goed dan met die wetgeving?‘Het is goed mogelijk dat men hierop terug gaat komen of dat er aanpassingen komen. Vooral het gebrek aan een uniform labellingsysteem is lastig, maar ook ons gebrek aan kennis. Neem pinda’s, alleen daarin zitten al dertien allergenen. Als je die in de pan gooit, worden ze allemaal meer of minder actief. Slechts bij vier hebben we enig idee wat temperatuur doet, bij de andere negen helemaal niet. Je zou krankzinnig veel onderzoek moeten doen voor een volledig labellingssysteem. Ondertussen hoeven kruisbesmettingen, van bijvoorbeeld pollen op voedingsmiddelen, niet te worden vermeld. Deze allergenen zijn niet als ingrediënt gebruikt, terwijl ze lastige allergieklachten kunnen veroorzaken.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.