Wetenschap
Nieuws

Recordaantal promoties voor plantenhoogleraar

Richard Visser begeleidt vandaag zijn honderdste promotie aan Wageningen Universiteit. De hoogleraar plantenveredeling is de eerste die deze mijlpaal passeert.
Rob Ramaker

Richard Visser, hoofd van Plant breeding. Foto: Guy Ackermans

Het is PhD-student Yusuf Sen die het honderdtal vol maakt. Sen speurde afgelopen jaren naar genen die tomaatplanten resistent maken tegen de bacterie Clavibacter michiagenensis. Het is dit jaar de elfde promotie voor Visser, die vorig jaar met tien promoties ‘promotiekampioen’ werd van Wageningen Universiteit.

Van de actieve Wageningse hoogleraren komen alleen Paul Struik en Willem de Vos in de buurt van Visser (zie tabel onder). Weliswaar begeleidde emeritus hoogleraar Martin Verstegen in 2012 zijn honderdste promovendus. Maar een deel van zijn PhD-studenten haalde de doctorstitel aan andere universiteiten.

Vorig jaar promoveerde in Wageningen een recordaantal van 273 PhD’ers. Een aantal dat de komende jaren zal blijven groeien. De Wageningse PhD-council maakt zich daarom zorgen over de kwaliteit van de begeleiding. Visser deelt die zorgen niet, zo liet hij Resource in februari nog weten: ‘Ik durf wel te zeggen dat de kwaliteit van de begeleiding binnen Plantenveredeling goed is geregeld.’ De reden voor zijn lange lijst van promovendi is dat hij nooit de dagelijkse begeleiding op zich neemt. Dat doen één of twee mensen uit zijn groep. Visser spreekt met promovendi over hun project wanneer ze een tussenstand presenteren. ‘Ik zie het vooral als mijn taak, om me in de laatste fase van het onderzoek, het schrijven, zeer intensief te bemoeien met het proefschrift.’

In 1993 beleefde Visser voor het eerste een promotie, toen als co-promotor. Tot 2000 volgde er jaarlijks ongeveer één ceremonie, waarna het tempo flink versnelde. Met dertien promoties was er een piek in 2005. De laatste jaren hangt het aantal meestal rondom de tien promoties per jaar.

Wie begeleidde de meeste WU-promoties?Richard VisserPlantenveredeling100
Martin Verstegen (Emeritaat)Diervoeding94
Willem de VosMicrobiologie92
Paul StruikGewasfysiologie83
Jo Hautvast (Emeritaat)Humane Voeding77

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.