Organisatie
Gebouwen

Afgedankte gebouwen toch weer in gebruik

Op de Dreijen is er de komende jaren gewoon weer onderwijs; plannen om gebouwen te verkopen zijn voorlopig van de baan. Door de snel stijgende studentenaantallen heeft de universiteit meer onderwijsruimte nodig dan beschikbaar is in Orion en Forum.
Rob Ramaker

De Raad van Bestuur besloot dit tijdens de laatste vergadering voor de zomervakantie.

Wageningen UR was lange tijd van plan om de Dreijen, een verzameling van onderwijs- en onderzoeksgebouwen net buiten het centrum van Wageningen, in zijn geheel af te danken. Zo zou al het onderzoek en onderwijs worden verzameld op één campus. Door het huidige besluit behoudt Wageningen UR de komende jaren toch meerdere locaties.

Het openblijven van de Dreijen moet de turbulente groei van de universiteit gaan opvangen. ‘Wanneer er meer dan tienduizend studenten komen, hebben we onvoldoende onderwijsruimte op de campus,’ zegt Eise Ebbelink, sectiehoofd Vastgoedbeleid bij het Facilitair bedrijf. ‘En in de huidige prognoses komen we ver boven dat aantal uit.’

Wanneer er meer dan tienduizend studenten komen, hebben we onvoldoende onderwijsruimte op de campus

Eise Ebbelink

Ebbelink vermoedt dat de Dreijen in ieder geval nog zo’n tien jaar nodig blijven voor onderwijs. Al eerder werd duidelijk het Transitorium en het Scheikundegebouw langer zouden worden gebruikt. Nu komen daar ook het Agrotechnion, het Wiskundegebouw en eventueel gebouw De Valk bij. Wel is het doek definitief gevallen voor het Biotechnion dat wordt gesloopt. De universiteit hoopt dat in het Computechnion studentenwoningen komen.

De universiteit verwacht de gebouwen na enige ‘revitalisering’ snel weer in gebruik te kunnen nemen. Zo moet hier en daar achterstallig onderhoud worden gepleegd en zijn niet alle ruimtes geschikt de nieuwste onderwijsvormen. Dit is volgens Ebbelink geen ingewikkelde operatie: ‘Een kwastje verf en het ziet er weer keurig uit.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.