Student
Ondertussen in...

Ondertussen in.. Maleisië

In het nieuws: Een Boeing 777 van Malaysia Airlines is vermist geraakt. Na zeventien dagen is het wrak nog niet gevonden, en de oorzaak van de ramp onbekend. Wel staat vast dat het vliegtuig in de Indische Oceaan is gestort en dat 239 inzittenden zijn overleden.
Nicolette Meerstadt

Commentaar door Sabrina Zaini, eerstejaars master Biotechnology uit Maleisië.

‘Twee van stewardessen van de vlucht hebben op dezelfde school gezeten als ik. Daar kwam ik achter door een Facebookgroep van mijn dorp. Ik kende hen niet persoonlijk, maar daardoor komt het wel dichterbij. Het is behoorlijk bizar, ik had het ook kunnen zijn. Het is ook zo’n onverwacht ongeluk. Of wat het ook maar is. Er is nog heel veel onduidelijk.

Familieleden van Chinese inzittenden gaan behoorlijk tekeer tijdens persconferenties. Ze zijn boos dat ze tegenstrijdige informatie hebben gekregen van de Maleisische overheid. Maar ik vind het onterecht. Het was een vlucht samen met een Chinese maatschap­pij. Malaysia Airlines vangt hen op en betaalt alles: vluchten uit China, verblijf, eten en er is iemand om hen bij te staan.

Maleisiërs zouden nooit op zo’n agressieve manier met hun verdriet omgaan. Zo wil je toch niet op tv verschijnen? Het is beter om te wachten op de uitkomst van het onderzoek. Je kunt druk zetten en boos zijn, maar pas als alles duidelijk is kom je in actie. Maleisiërs zijn veel geduldiger. Als er dingen inderdaad niet goed zijn gegaan, gaan ze echt los. Ik verwacht in dit geval kritiek omdat de overheid slecht is in contacten met de media. Er komen steeds verschillende functionarissen op tv die elkaar tegenspreken, soms zelfs in dezelfde persconferentie. Volgens mij hebben ze geen pr-medewerkers, ze zeggen zulke stomme dingen. Net of ze met hun vrienden staan te praten. Maar als je luistert naar wat ze zeggen, dan kun je wel zien waar het onderzoek zich bevindt en hoe het zich ontwikkelt. De boodschap is eerlijk, ik vertrouw onze politici volledig in deze zaak. Maar ze zijn wel erg onhandig.

Ik vind het heel jammer dat Maleisië hierdoor slecht in het nieuws komt. Maar hoewel de regering verre van perfect is, heb ik toch het vertrouwen dat we op de goede weg zijn. Er is sprake geweest van on­eerlijkheid bij de verkiezingen van deze regering. Toch weet ik zeker dat ze alles doen wat ze kunnen in deze zaak. En ik vertrouw erop dat we op de goede weg zijn, er komen nog betere politici aan.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.