Wetenschap
Nieuws

Kamp: Open Access desnoods verplichten

Minister Kamp van Economische Zaken wil desnoods de wet wijzigen om wetenschappers te dwingen in open access tijdschriften te publiceren. Ondernemers hebben daar veel belang bij, verwacht hij.
Hoger Onderwijs Persbureau

Over tien jaar moet al het onderzoek dat (deels) met publiek geld is betaald gratis toegankelijk zijn, schrijft Kamp aan de Tweede Kamer. Als onderzoekinstellingen niet opschieten, dwingt het kabinet hen desnoods met een wetswijziging.

Kamp zet in zijn brief het kabinetsbeleid uiteen voor startende bedrijven. VVD-Kamerlid Anne-Wil Lucas riep hem daartoe op met een actieplan van 43 punten: de overheid moet ondernemers minder in de weg zitten en meer stimuleren.

Wetenschappers moeten hun onderzoek delen met bedrijven, benadrukt de minister. Om innovatief te blijven hebben ondernemers immers de meest recente wetenschappelijke kennis nodig. Universiteiten en hogescholen op hun beurt moeten beter hun best doen geld te verdienen met hun kennis. In 2015 moeten er daarom indicatoren zijn waarmee het kabinet kan kijken welke instelling dat het meest effectief doet.

Op een aantal punten uit het VVD-actieplan kan Kamp niet ingaan, omdat het ministerie van Onderwijs nog een aantal brieven in de maak heeft. Bijvoorbeeld over het benutten van intellectueel eigendom van onderzoeksgroepen. Ook komt er nog een brief met de wetenschapsvisie van het kabinet

In die laatste brief zal bijvoorbeeld worden bekeken of het systeem met promotiebonussen nog wel van deze tijd is: op dit moment krijgen universiteiten geld als er iemand promoveert. De VVD wil dit systeem “heroverwegen” om promoties bij bedrijven of andere instellingen te stimuleren.

Kamp maakt verder nog bekend dat er een speciaal visum komt voor startende innovatieve ondernemers uit het buitenland, en een website met informatie voor jonge ondernemers.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.