Organisatie

Campus schenkt Max Havelaar

In de kantoren op de campus komt binnenkort koffie van Max Havelaar uit de automaten. Maas International won met deze koffie de aanbesteding voor alle niet-onderwijs gebouwen.
Roelof Kleis

De nieuwe automaten worden vanaf april geïnstalleerd. Naar verwachting zal deze operatie in de loop van mei zijn afgerond. Maas kwam als beste uit de bus in de smaaktest die een maand geleden plaatsvond. Aan die test deden zo’n 140 medewerkers van Wageningen UR mee. Die kregen drie bekers cappuccino of gewone koffie voorgezet om te proeven. Het ging om Max Havelaar en Rainforest Alliance van Maas en de huidige leverancier Douwe Egberts.

Volgens projectleider Annet de Haas van het Facilitair Bedrijf was de uitslag helder. ‘Bij de gewone koffie won Max Havelaar met afstand, bij de cappuccino’s was het verschil duidelijk maar minder groot.’ De smaaktest was het sluitstuk van een voortraject van de aanbesteding waaraan vijf leveranciers (inclusief DE) meededen. De vijf werden beoordeeld op onder meer de duurzaamheid van de koffie, de automaten, communicatie en de manier waarop ze de klant tevreden gaan houden. Maas kwam daar als beste uit de bus. In samenwerking met Food & Biobased Research werd vervolgens de smaaktest opgezet.

De machines van Maas maken ‘bonenkoffie’. De Haas: ‘De bonen worden in de machine gemalen. De koffie wordt vervolgens op de espressomanier gezet: onder hoge druk wordt water door de koffie geperst. Dat betekent nog meer koffiebeleving.’ De keuze voor Maas betekent ook het einde van de plastic beker. Maas gaat de koffie serveren in kartonnen bekers met een bioplastic coating. Er komt bovendien een werkgroep die plannen bedenkt om het gebruik van bekers terug te dringen. Als extraatje op gebied van duurzaamheid wil Maas het koffiedik gaan hergebruiken voor de paddenstoelenteelt. Dit moet vegetarische snacks opleveren die wellicht op termijn verkrijgbaar zijn in de kantine.

De automaten van Maas zijn niet bedoeld voor de onderwijsgebouwen Forum, Orion en de Leeuwenborch. De aanbesteding van de automaten loopt op dit moment nog. Het is de bedoeling dat de cateraar in die gebouwen de automaten van koffie voorziet. In de kantoren van de Leeuwenborch komen automaten die gebruik maken van verse bonen.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.