Organisatie

Alterra zet wolf in zonnetje

Het meest besproken dier van het jaar, de wolf, heeft nu ook een blad. Vakblad Natuur Bos Landschap wijdt in een extra dik (door Alterra en SBB gesponsord) jubileumnummer aandacht aan het beest.
Roelof Kleis

De wolf komt er aan!, staat enigszins alarmerend op de cover van het blad. Een vriendelijk ogende wolf kijkt je vorsend aan, terwijl hij bezig is een edelhertje op te peuzelen. ‘Tsja, zo is het natuurlijk wel. Dat is de natuur’, reageert Wieger Wamelink, gastredacteur voor deze special. Samen met Alterra-collega Fabrice Ottburg (vaste redacteur van het Vakblad NBL) stond hij aan de wieg van deze special.

‘Over die cover is lang nagedacht. Fabrice heeft zelfs gepeild welke foto op de cover zou moeten’, vertelt Wamelink. ‘Hier op de gang en thuis in de buurt. Van de tien foto’s won deze het. Toevallig ook zijn eigen favoriet.’ Ondermeer een onschuldiger ‘Roodkapje-wolf’ legde het af. De cover sluit daarmee goed aan bij de inhoud en de bedoelingen van de redactie, legt Wamelink uit. Dat wil zeggen: de wolf eerlijk en objectief van alle kanten belichten. ‘Daarom staat er bijvoorbeeld ook een interview in met iemand van de jagersvereniging KNJV.’

Het idee voor een wolvenspecial komt van Wamelinks collega Fabrice Ottburg, een van de vaste redacteuren van het Vakblad. Dat idee ontstond begin dit jaar al. De special zou aanvankelijk in de zomer uitkomen, maar er kwam iets tussen. Achteraf gezien jammer. ‘Dat zou precies hebben samengevallen met de vondst van de wolf in Luttelgeest.’, gniffelt Wamelink. Uiteindelijk werd het verschijnen van het 100-ste nummer aangegrepen om de wolf in het zonnetje te zetten.

Alterra bleek al snel bereid om de special financieel mogelijk te maken. Alterra heeft de afgelopen tijd een aantal rapporten geschreven over de wolf. De special is een mooie manier om die in de etalage te zetten. Staatsbosbeheer sloot zich als cosponsor aan. De redactie bestaat naast Ottburg en Wamelink uit Alterra-voorlichter Bert Jansen en Erwin Al van Staatsbosbeheer. Jansen tekende voor een mooi geschreven verhaal over ‘Het raadsel van Luttelgeest’.

‘Alles wat u ooit over de wolf wilde weten maar niet durfde vragen’, belooft de redactie. Daarbij wordt ook over de grens gekeken naar Duitsland en Polen. Hoe de wolf het daar doet en hoe mens en dier daar samenleven. Ook handig: een spoedcursus ‘hoe herken je een wolf’. Jammer alleen dat het Wolvenplan, het jongste product van Alterra, nog niet aan bod komt. Het in opdracht van het ministerie geschreven stuk wacht nog op groen licht vanuit Den Haag.

De special ishiergratis te downloaden.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.