Organisatie
Plant

Koud kunstje

Tijs Breukink opende op 5 november Radix Polaris, een serie vrieskisten (-80 graden Celsius) in een koelcel. Die vervangen 34 losstaande vriezers bij de Plant Sciences Group en dat levert een forse energiebesparing op.
Albert Sikkema

De plantenwetenschappers gebruiken veel plantmateriaal bij hun onderzoek – DNA, plasmides, eiwitten, inhoudsstoffen. Dat leidt tot een enorme verzameling buisjes die moeten worden opgeslagen en bewaard. Daarom staan er zo’n 100 vriezers op allerlei afdelingen van de kenniseenheid. Die vriezers vreten energie, omdat ze enorm veel warmte produceren om het vriesvak op -80 graden Celsius te houden, waardoor de kleine ruimte waarin ze staan flink opwarmt, waardoor ze weer extra moeten koelen. Zo’n vrieskist staat de hele dag te koelen.

PSG heeft nu een ‘vrieseiland’ gemaakt, een serie vriezers in een aparte koelcel, waarbij de warmte die de vriezers produceren direct worden afgevoerd en hergebruikt voor de verwarming van kantoorruimte. Dat moesten de initiatiefnemers, Arjo Meijering en Sjaak van Brugge, helemaal zelf uitdokteren, want er bestond nog geen voorbeeld bij onderzoeksinstellingen. Samen met het MKB-bedrijf Van den Berg Koeltechniek hebben ze Radix Polaris ontworpen. ‘Dit is innovatie die op de werkvloer is ontstaan’, stelde Tijs Breukink. ‘Het gaat om het slim combineren van bestaande toepassingen.’

Het vrieseiland vervangt 34 oude vriezers en leidt tot een energiebesparing ter waarde van twee ton per jaar. Bovendien verhoogt Polaris de bedrijfszekerheid. In het verleden viel er nog wel eens een vrieskist uit. Zo’n storing moest dan binnen 4 uur worden opgemerkt en verholpen, anders kon het plantmateriaal worden weggegooid. Het vrieseiland is veel beter geïsoleerd en komt pas na vijf dagen boven de kritieke temperatuur. Bovendien bevat het sensoren die een storing onmiddellijk doorgeven.

PSG heeft de smaak nu te pakken en wil nog enkele kleinere versies van Polaris bouwen om de resterende vriezers te vervangen. Ton van Scheppingen, directeur Bedrijfsvoering bij PSG, heeft ambitieuze doelstellingen op het gebied van energiebesparing. Hij wil dat het gas- en elektriciteitsverbruik bij de kenniseenheid in 2018 is gehalveerd. Dan zijn er nog meer duurzame innovaties nodig, ook in de kassen achter Radix.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.