Wetenschap
Voeding

Nederland kan zelfvoorzienend zijn met voedsel

De Nederlandse landbouw is sterk afhankelijk van import en export. Stel: de grenzen gaan dicht. Ook dan kan de Nederlandse landbouw 17 miljoen mensen voeden, maar het vergt vergaande aanpassingen, concludeert het LEI.

Nederland is de tweede landbouwexporteur ter wereld en is sterk afhankelijk van veevoer en voedsel uit andere delen van de wereld. Maar een ernstig handelsconflict, besmettelijke dierziekte of extreem weer kan ervoor zorgen dat die wereldhandel wegvalt. Hoe staat het dan met onze voedselvoorziening, wilde het ministerie van EZ weten. Nederland heeft namelijk een Beleidsdraaiboek Crisisbeheersing Nationale Voedselvoorziening. Als de huidige landbouwproductie op peil blijft, volstaat de helft van de landbouwgrond om de Nederlandse bevolking te voeden, stelt het LEI. Maar die productie zal dalen in zo’n crisissituatie. Het LEI gaat ervan uit dat de plantaardige productie afneemt door gebrek aan kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen. En door het wegvallen van veevoer-import moet de melkveehouderij volledig over op ruwvoer en zullen veel intensieve varkens- en kippenhouders moeten stoppen. Dat leidt tot een veel lagere productie, zo’n 30 procent minder dan nu, maar dat is ruim voldoende om de bevolking te voeden. Wel moet de landbouw zich heroriënteren door het wegvallen van de export. De akkerbouwers moeten minder aardappelen en suikerbieten verbouwen en meer granen, oliezaden en peulvruchten, zowel voor de voeding als veevoer. Zo zal er toch een redelijk gevarieerd voedingspakket beschikbaar blijven, met brood, aardappelen, suiker, peulvruchten, groenten en fruit, melk, vlees en eieren. Wel missen we bijvoorbeeld rijst, noten en bananen en eten we weinig granen en varkensvlees. De productie kan aan de markt worden overgelaten, maar om het voedsel goed over de bevolking te verdelen, moet de overheid waarschijnlijk een voedseldistributiesysteem opzetten, stelt het LEI Maar voordat dit autarkische landbouwsysteem ontstaat, is er een overgangsfase. Want de huidige Nederlandse landbouw produceert veel meer vlees, melk en aardappelen dan de Nederlanders eten en produceert daarentegen veel te weinig granen, peulvruchten en oliezaden. Het eerste jaar nadat de grenzen dicht zijn gegaan, eten de Nederlanders dus weer vooral ouderwetse Hollandse pot: aardappelen, vlees, jus en groenten.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.