Student
Politiek

Geen verkiezingen studentenraad

Er komen dit jaar geen verkiezingen voor de studentenraad in Wageningen. Pulse wist geen kandidaten op de been te brengen. Veste komt nu met elf studenten in de raad, en er is één onafhankelijk lid.

Dit collegejaar heeft Veste nog negen zetels en Pulse, dat het jaar nog begon als PSF, heeft er drie. Voor Veste is de ontwikkeling op zich goed nieuws. De partij groeit de laatste jaren hard. ‘Toch is het jammer dat er geen verkiezingen komen’, vindt raadslid Rik Martens. ‘Een hoge opkomst is een teken dat je studenten echt vertegenwoordigt.’ Bovendien vindt hij het jammer dat Veste komend jaar weinig tegenwicht krijgt binnen de raad. ‘We richten ons op de actieve student, terwijl de studentenraad er voor álle studenten is. Het is goed om ook te sparren met een partij met andere uitgangspunten.’ Komend jaar zal Veste haar best moeten doen om verder te kijken dan de actieve student. ‘Voor veel onderwerpen zal het niet uitmaken’, denkt Martens. ‘FOS verandert niet, huisvesting is voor iedereen belangrijk, actief of niet. Maar voor collegegeldvrij besturen gaan we ons nog steeds inzetten.’ Verder zal de fractie moeite doen om het onafhankelijke lid bij de besluitvorming te betrekken. Het was kantje boord of er überhaupt genoeg studentenraadsleden zouden zijn voor volgend jaar. Veste kreeg er elf bij elkaar, en op het laatst meldde zich nog een onafhankelijk lid Martens: ‘De financiële consequenties van zo’n fulltime bestuursjaar zijn nu moeilijk in te schatten. Er zijn een paar kandidaten afgevallen vanwege de langstudeerboete. De huidige kandidaten hebben bijna geen van alle studievertraging.’

Pulse

Pulse verliest haar drie zetels in de studentenraad. Best een teleurstelling voor voorzitter Romy Appelman. ‘Het is zeker niet goed voor de studentenraad dat er geen Pulse-leden toetreden.’ Toch is het wel een begrijpelijke ontwikkeling. Afgelopen najaar besloot de PSF om samen met de oude WSO een nieuwe studentenvakbond én fractie op te richten: Pulse was geboren. Maar voor de drie fractieleden van de PSF was dat hard werken. Misschien wel te hard. Appelman: ‘De studentenraad is echt een fulltime baan, het is dan lastig om er nog een organisatie naast te runnen. Daardoor moesten we bij allebei een beetje inleveren.’ Pulse besloot daarom eerst bestuursleden te zoeken voor de vakbond. Er zijn genoeg geïnteresseerden, maar er is vooral behoefte aan een aantal Nederlandssprekende studenten. ‘Daar hebben we er zeker drie van nodig’, zegt Appelman. Of er over een jaar weer Pulse leden voor de fractie worden gezocht, hangt van het nieuwe bestuur af. Omdat de verkiezingen niet doorgaan heeft de huidige studentenraad wel tijd over. Veste komt met wat plaatsvervangende activiteiten om toch aan de naamsbekendheid te werken. ‘En verder hebben we tijd over om ons nog meer op de inhoud te richten’, aldus Martens.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.