In navolging van onder meer Utrecht en Nijmegen krijgt ook Wageningen een eigen broodje met lokaal geproduceerde, duurzame ingrediënten: Broodje Gelderse Vallei. De drie varianten zijn vanaf deze week te krijgen in alle kantines en restaurants op de campus. Onderzoekers en studenten gaan ‘de broodjes’ gebruiken voor onderzoek.
Toegegeven, de ingrediënten van dit Broodje Gelderse Vallei komen wat verder dan enkel de regio Gelderse Vallei. De seizoensgroenten komen bijvoorbeeld uit de regio Nijmegen, de cressen uit de Achterhoek en de ui-chutney van Landgoed Mariënwaerdt uit Beesd in de Betuwe. Overige ingrediënten hebben hun regionale oorsprong ergens daartussenin.
‘We willen samenwerken met kleinschalige partners uit de regio’, legt WUR-contractmanager Marcha Sperna Weiland uit. ‘Maar sommige producenten durven het ondernemersrisico bijvoorbeeld nog niet te nemen, of kunnen hun producten niet in de vorm of hoeveelheid leveren die wij nodig hebben. Ik sluit niet uit dat producenten van dichtbij over een tijdje toch enthousiast zijn en alsnog willen meedoen. Dan kunnen we meer varianten van dit lokale broodje maken.’
Collectief inkopen
Het idee voor het broodje ontstond dit voorjaar en is geïnspireerd op de al bestaande broodjes Utrecht en ‘Nimma’. Sperna Weiland was juist gestart met een brainstorm met campuscateraars Compass Group, Vermaat en Hutten om een Wagenings broodje te maken, toen MVO Nederland – de initiatiefnemers achter de Utrechtse en Nijmeegse broodjes – bij haar aanklopte met hetzelfde idee. ‘Daardoor werd ons netwerk groter en kwam het project sneller van de grond.’ Ook Ziekenhuis Gelderse Vallei, samenwerkingsverband Regio FoodValley en Christelijke Hogeschool Ede sloten aan.
Een van de doelen van het broodje is de toeleveringsketens te verkorten. Sperna Weiland: ‘De ingrediënten gaan vanuit de producent naar een collectieve inkoper en vanuit daar direct naar de cateraars. We willen er straks nog meer inkopers, producenten en boeren bij betrekken. Zo kunnen we het assortiment uitbreiden en natuurlijke landbouw zichtbaarder en toegankelijker maken.’
Onderzoek: regionaal voedselsysteem
Volgens onderzoeker Marjolein Elings (Agrosysteemkunde) is het broodje een goed voorbeeld van ontwikkelingen die volgden uit onderzoeksprojecten waar zij en haar collega’s aan werken. ‘We proberen te achterhalen wat de succesfactoren zijn van zulke lokale initiatieven om die vervolgens met meer regionale voedselinitiatieven te delen. Denk aan het hebben van een sterk netwerk met de juiste partijen, maar ook een duidelijk verhaal aan de consument. Door lokaal geproduceerde producten bij de consument te krijgen, versterken we onder meer de band tussen de boer en de consument. Als je dat goed doet, kun je een regionaal voedselsysteem versterken.’
Ook WUR-studenten van het vak Consumer Studies gaan met ‘het broodje’ aan de slag. Sperna Weiland: ‘Zij buigen zich over de vraag hoe we de aankoop van volledig regionale lunchrecepten kunnen stimuleren. We willen graag de mening van de studenten horen over hoe we het Broodje Gelderse Vallei het beste kunnen promoten.’
Drie keer vallei op je broodje
Broodje Lupine | Een Veluwse Twister pistolet van Mekx Brood uit Bennekom – gemaakt van natuurinclusief graan van Graangeluk – met kerrie-lupinespread van Lekker Lupine, gefermenteerde seizoensgroenten van Basic Theory / De Biesterhof, green peez cressen en een walnoot-pompoenpittenmix van Veld 4 en Burgerboerderij De Patrijs.
Broodje Kaas | Bierbol bolletje van Mekx Brood uit Bennekom – gemaakt van natuurinclusief graan van Graangeluk en bierbostel van Stadsbrouwerij Wageningen – met biologische Nederlandse kaas, gekookt ei (Ons ei – bio), mosterd van De Hemel en een walnoot-pompoenpittenmix van Veld 4 en Burgerboerderij De Patrijs.
Broodje Bal | Bierbol bolletje van Mekx Brood uit Bennekom – gemaakt van natuurinclusief graan van Graangeluk en bierbostel van Stadsbrouwerij Wageningen – met gehakt van Herefords van de Heuvelrug, lupine spread van Lekker Lupine en ui-chutney van Landgoed Marienwaerdt.
Het broodje kaas (vegetarisch) en broodje lupine (vegan) kosten €3,95 per stuk. Het broodje met vlees €4,50. De broodjes zijn in alle campusrestaurants en -kantines verkrijgbaar.