In Wageningen kom je alle smaken van de wereld tegen. Resource-redacteur Luuk Zegers deelt zijn favoriete Italiaanse bijgerecht: gegrilde groenten.
‘Onlangs fietste ik met m’n pa van Bologna naar Rome, een reis die naast fietsen ook in het teken stond van de Italiaanse keuken. Overal waar we aten, bestelden we verdure grigliate: een bordje vol heerlijke plakken gegrilde paprika, aubergine en courgette, meestal slechts voorzien van wat goede olijfolie, peper en zout. Fenomenaal qua smaak, eenvoudig om te bereiden en lekker bij van alles! Ik noem deze versie ‘alla studentesca’ (op studentikoze wijze), omdat ik het zelf bereid op een tosti-grill.’
Tijd: 20 à 30 minuten
Bijgerecht voor 4 personen
Benodigdheden:
- Tosti-grill
- Bakpapier
Ingrediënten:
- twee paprika’s (zelf ga ik meestal voor puntpaprika)
- courgette
- aubergine
- goede olijfolie
- peper, zout
- eventueel wat Pecorino Romano, geraspt
Bereiding:
- Was de paprika’s. Verwijder de steel en de pitjes. Snijd elke paprika in vier tot acht gelijke stukken, afhankelijk van je voorkeur en wat handig is qua ruimte op jouw grill;
- Was en snijd de courgette. Dat doe ik meestal in lange plakken, maar in rondjes kan ook. Maak de plakken maximaal een centimeter dik;
- Was en snijd de aubergine. Net als bij de courgette doe ik dat meestal in de lengte, maar in rondjes kan ook. Maak de plakken maximaal een centimeter dik.
- Laat de tosti-grill goed warm worden. Leg er bakpapier op, bedek dat met de eerste lading groente en grill tot er mooie grillstrepen op komen. Ga zo door tot alle groenten zijn gegrild;
- Leg de gegrilde groenten mooi neer op een bord, besprenkel met de olijfolie, maal er wat peper en zout overheen en rasp er eventueel wat heerlijke Pecorino over.
Tip: Zorg dat alle plakken op de grill ongeveer even dik zijn, zodat ze goed gelijkmatig garen.
Tip: Grill ook eens groene asperges. Fenomenaal!