Studenten gaan in de leegstaande keuken in Aurora koken en maaltijden verkopen. Van de Mediterrane keuken tot de Balkan, Indiaas, Chinees en Latijns-Amerikaanse gerechten.
De studentenraad en cateringbedrijf Compass Group hebben er de afgelopen maanden werk van gemaakt om de campusrestaurants toegankelijker te maken voor studenten. Hierdoor is het assortiment van de restaurants gevarieerder en betaalbaarder geworden. Daarnaast komt er een plek waar studenten hun eigen maaltijden kunnen verkopen: de Student’s Kitchen, die aanstaande maandag 19 mei opent.
Met de snel en sterk stijgende prijzen van de afgelopen jaren wilden de S&I-studentenraadsleden onderzoeken welke mogelijkheden er waren om de campusrestaurants betaalbaarder te maken. ‘Goede en betaalbare maaltijden zijn voor ons een essentieel onderdeel van het studentenleven op de campus’, zegt studentraadslid Reni Nanaj. ‘Het eten van studenten geeft hen de benodigde energie om door de lange dagen op de campus te komen’, voegt Atharva Kulkarni toe, ook van de studentenraad.
‘Betaalbare maaltijden was een belangrijk thema, vorig jaar tijdens het verkiezingsdebat’, zegt Nanaj. ‘Ook wilden we onderzoeken of het menu diverser kon, en of we de restaurants konden verbeteren met behulp van input van studenten.’
Betrokkenheid van studenten
Ze klopten aan bij Machteld Holtkamp, de manager van Compass Wageningen Campus catering, die enthousiast was over het studenteninitiatief. ‘Veel studenten in Wageningen volgen studies op het gebied van voeding. Het is belangrijk om hen te betrekken en te horen hoe zij over zaken denken, en, waar mogelijk, samen te werken.’
Nanaj, Kulkarni, en Holtkamp kwamen sindsdien elke maand bij elkaar. Heeft de samenwerking geleid tot echte veranderingen? Ja, zegt Holtkamp. ‘Voorheen hadden we dagelijks twee warme schotels: een duurdere optie en een eenpansgerecht. We hebben de duurste daarvan, die rond de 8 euro kostte, afgeschaft omdat de meeste mensen toch niet zoveel eten met de lunch. In de plaats hebben we een street-food optie toegevoegd, voor tussen de 4,75 en 5,75 euro.’

Student’s Kitchen
En nu is er dan een nieuwe stap in de samenwerking: de door studenten gerunde keuken in Aurora. ‘Toen Reni en Atharva mij vroegen naar de mogelijkheid dat studenten voedsel op de campus zouden verkopen dacht ik meteen aan de ongebruikte keuken in Aurora’, zegt Holtkamp. ‘Dat leek me een optie voor een permanente plek waar studenten maaltijden kunnen maken en verkopen.’ Nanaj: ‘Hoe kun je studenten beter betrekken bij het voedselaanbod op de campus dan door ze de mogelijkheid te geven zelf maaltijden te bereiden en die te verkopen op de campus? We willen dat het een plek is waar studenten van alle achtergronden kunnen koken en hun cultuur kunnen etaleren.’ Compass gaat de studentenkoks helpen om ervoor te zorgen dat er aan de Nederlandse voedselveiligheidsrichtlijnen wordt voldaan, aldus Holtkamp.
Tijdens de openingsweek, die aanstaande maandag van start gaat, zullen verschillende internationale keukens aan bod komen, vertelt Kulkarni. ‘Van de Mediterrane keuken tot de Balkan, Indiaas, Chinees en Latijns-Amerikaanse gerechten. Studenten krijgen de smaak van thuis voorgeschoteld of kunnen iets nieuws proberen.’
De studenten hopen dat Wageningse studentenorganisaties die met cultuur en voedsel bezig zijn, zich zullen aanmelden als kok voor de Student’s Kitchen. Ranaj: ‘Heb je interesse, stuur dan een email aan s.i@wur.nl.’