Smaken van WUR: Nan Gyi Thoke

Hazel Htun uit Myanmar, deelt een recept voor rijstnoedels.
Hazel Htun, student voedingsmiddelentechnologie

In Wageningen kom je alle smaken van de wereld tegen. Hazel Htun, student Voedingsmiddelentechnologie uit Myanmar, deelt een recept voor rijstnoedels.

‘Nan Gyi Thoke is een klassiek ontbijtgerecht in mijn thuisland. Ik at het vaak met mijn familie tijdens uitstapjes naar Birmaanse theehuizen. Het is een rijstnoedel-thoke* met kip. Ik heb het recept vereenvoudigd, maar het zou nog steeds een vleugje van thuis moeten hebben.’

(*mengen of salade in het Birmaans)

Ingrediënten (3 tot 4 porties)

Voor de kip

– 650 gr kippendijen (of oesterzwammen)

– 5 teentjes knoflook

– 2 cm gember (gesneden)

– 3 el vissaus (uit een potje)

– 3 kopjes water

Voor de saus

– ½ kopje plantaardige olie

– 1 kopje gehakte sjalotten

– 2 el gehakte knoflook

– 1 tl kurkumapoeder

– 3 tl paprikapoeder

– 1 el vissaus

Voor chili-olie

– 5 el gedroogde chilivlokken

– 3 el plantaardige olie

– 3 teentjes knoflook (fijngehakt)

Voor noedelmix

– 600 gr Japanse udon-noedels

– 7 el kerrieolie

– 7 el geroosterd kikkererwtenmeel (zie bereiding)

– 1½ el vissaus

– 1½ el limoensap

– ½ tl knoflook-chili-olie

Garnering

– Handvol gehakte koriander

– 3 hardgekookte eieren (in plakjes gesneden)

Bereiding

1. Kook de kippendijen met knoflook, gember en vissaus gaar. Bewaar de bouillon voor soep, scheid het vlees van de botten en snijd de kip fijn;

2. Verhit olie in een pan en bak de gesnipperde ui en gehakte knoflook goudbruin;

3. Voeg kurkuma en paprikapoeder toe, voeg de gesneden kip toe en meng gelijkmatig. Breng op smaak met vissaus en voeg 2 el kippenbouillon toe. Kook 5 min. tot vocht verdampt is;

4. Laat de kip uitlekken en bewaar de olie; kook intussen de noedels;

5. Rooster kikkererwtenmeel op middelhoog vuur tot het goudkleurig is;

6. Verhit olie en bak gehakte knoflook goudbruin gekleurd is; haal de pan van het vuur, roer er gedroogde chilivlokken door en zet apart;

7. Verwarm de gekookte noedels 2 min. in kokend water; laat goed uitlekken;

8. Meng de noedels met olie uit stap 4, geroosterd kikkererwtenmeel en kipfilet. Breng op smaak met vissaus, limoen en knoflook-chili-olie;

9. Serveer met plakjes hardgekookt ei en koriander.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.