Smaken van WUR: Svatební koláčky 

Kamila Kopečná uit Tsjechië deelt haar favoriete bruiloftbroodjes.

In Wageningen kom je alle smaken van de wereld tegen. Kamila Kopečná (21), uitwisselingsstudent uit Tsjechië, deelt een recept voor svatební kolacky, zoete bruiloftbroodjes.

‘Ondanks de naam heb ik deze broodjes nog nooit op een bruiloft gegeten. Ze zijn heel populair bij het jaarlijkse volksfeest in het zuidoosten van Moravië. Tijdens dit feest kleden mensen zich in traditionele klederdracht en bouwen ze een mája, een meiboom, waar mensen omheen dansen. Dit is het recept van mijn oma. Deze versie is met kwark, maar je kunt ook rozijnen, walnoten of een andere vulling gebruiken.’

Voor 40 stuks

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 500 g fijne bloem
  • 7 g droge gist
  • 140 g suiker
  • 250 ml melk
  • 140 g boter
  • snufje zout
  • 2 eidooiers

Voor de vulling:

  • 400 g kwark (niet te waterig)
  • vanillesuiker en suiker, zoveel als je lekker vindt

Voor de crumble:

  • 50 g bloem
  • 50 g suiker
  • 50 g boter op kamertemperatuur
  • een ei, geklopt

Bereiding

1.    Voor het deeg: verwarm de melk en meng deze in een kom met de gist en 1/3 van de suiker. Wacht tot het begint te rijzen;

2.    Meng de bloem, de rest van de suiker en een snufje zout. Voeg de eidooiers en het melk-gistmengsel toe. Meng goed. Smelt de boter (laat niet te heet worden) en voeg deze toe. Blijf mengen tot het deeg niet meer plakkerig is. Als het nog steeds te plakkerig is, voeg dan een klein beetje bloem toe. Als het te droog is, voeg dan een klein beetje melk toe;

3.    Laat het deeg rusten en rijzen tot het in volume is verdubbeld (+/- 1 uur);

4.    Maak intussen de crumble: meng met een vork – of met je handen – de boter met de bloem en de suiker;

5.    Verdeel het gerezen deeg in 40 stukjes. Vorm er kleine pasteitjes van;

6.    Meng de ingrediënten voor de vulling. Schep een theelepel vulling in elk pasteitje. Sluit het deeg over de vulling en zet het pasteitje op een bakplaat;

7.    Bestrijk de broodjes met het geklopte ei en strooi de crumble erover;

8.    Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius;

9.    Bak de broodjes goudbruin (+/- 20 minuten). Eet smakelijk!

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.