Werken op de boerderij in de zomervakantie

Studenten ervaren hoe het is om op een groenteboerderij te werken.
Hajar in the Ommuurde Tuin. Photo Ananya Doraswamy Hajar in de Ommuurde Tuin. Foto Ananya Doraswamy

Veel internationale studenten keerden in de zomervakantie terug naar hun thuisland om familie en vrienden te bezoeken of zijn op een welverdiende vakantie gegaan. Sommigen bleven in Wageningen, en een aantal van hen schreef zich in voor de Farm Experience Internship, waar ze ervaarden hoe het is om op een boerderij te werken.

Tekst Ananya Doraswamy

Studentredacteur Ananya Doraswamy bezocht Hajar en Hinino bij De Ommuurde Tuin (een biologische groenteboerderij in Renkum met een lange geschiedenis) en Alita en Victoria bij De Nieuwe Ronde, een door de gemeenschap ondersteunde biologische groenteboerderij in Wageningen.

Hajar en Hinino. Foto Ananya Doraswamy

Ommuurde Tuin

‘Ik wil graag een kleine moestuin als ik weer thuis ben, dus ik dacht dat het handig zou zijn om te leren hoe je groenten en zo kunt verbouwen’, zegt Hajar (bachelorstudent Environmental Sciences uit Indonesië). ‘Hier in de Ommuurde Tuin werken ze volledig biologisch, wat in Indonesië niet echt gebruikelijk is. Het is een interessante manier van landbouw die ik zelf wilde uitproberen, dus heb ik me aangemeld.’

Voor Hinino (masterstudent Resilient Farming & Food Systems uit Japan) was de Farm Experience Internship de perfecte kans om theorie in praktijk te brengen. ‘Ik heb landbouwwetenschappen gestudeerd in mijn bachelor en het wordt ook behandeld in mijn master. Maar ik had nog geen praktische ervaring met werken op een boerderij. Ik hoop veel te leren en boeren in mijn thuisland te inspireren om ook biologisch te gaan boeren.’

Hajar moest wennen aan de lange dagen in de Ommuurde Tuin. ‘Ik moet om 6 uur opstaan, mijn eigen lunch klaarmaken en dan om 8 uur hier zijn om in de tuin te gaan werken. Rond 10.30 uur is er een korte pauze en om 12.30 uur lunchen we. We werken tot 15.00 uur.’ Toch is het ook genieten. ‘We oogsten bloemen en bessen. Blijkbaar oogsten ze deze bessen maar één keer per jaar. En als we aan het planten zijn, voelt het alsof we de natuur tot leven brengen.’

Hinino’s favoriete onderdeel van het werk is onkruid wieden. ‘Best zwaar werk, maar ik vind het leuk omdat je je echt op één ding concentreert. Het is heel mindful werk. Soms voel ik me wel een beetje schuldig omdat ik letterlijk bepaal welke planten blijven leven en welke doodgaan. Maar verder is het echt heel leuk. En ik heb de volgende dag veel spierpijn, dus het is ook een goede work-out!’

Victoria en Alita. Foto Ananya Doraswamy

Nieuwe Ronde

Op de universiteit brengt Alita (bachelorstudent Food Technology uit Cambodja) veel tijd door in het lab. ‘Ik ben zó gewend om binnen te werken dat ik me niet kon voorstellen hoe deze stage eruit zou zien. Ik dacht dat het moeilijk voor me zou zijn omdat ik dit soort werk niet gewend ben. Maar eigenlijk vind ik het heel leuk. Door hier in de Nieuwe Ronde te werken, kan ik even afstand nemen van mijn telefoon en internet in het algemeen. Het geeft me veel ruimte om na te denken. Bovendien heb ik pruimen ontdekt!’

Victoria (masterstudent Development & Rural Innovation uit Nigeria) lacht. ‘Soms wil Alita de boerderij niet eens verlaten om naar huis te gaan!’ In tegenstelling tot Alita heeft Victoria al praktische ervaring op een boerderij. ‘Ik hou van de landbouw. Mijn vader is een zelfvoorzienende boer en ik vind het leuk om hem te helpen. De grond bewerken en zo.’

Toch leert ook Victoria veel tijdens haar stage. ‘Er zijn hier veel gewassen die we thuis in Nigeria niet hebben. Als we daar aardbeien hebben, zijn die altijd geïmporteerd, dus ik wist niet hoe ze werden geplant. Hier leer ik hoe gewassen zoals aardbeien en sla worden geteeld. En voordat ik hier kwam, had ik nog nooit van courgettes gehoord! Ik leer dus veel over gewassen en hoe ze worden geteeld.’

Victoria vindt dat iedereen die iets landbouwgerelateerds studeert ook praktische ervaring moet opdoen met het verbouwen van voedsel. ‘Iedereen eet, maar ik denk dat het goed is als je weet waar het voedsel dat je eet vandaan komt en hoe het wordt verbouwd. Dit zou geen extracurriculaire activiteit moeten zijn, maar onderdeel van het curriculum van de universiteit.’

Vertaald met hulp van DeepL.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.