Meanwhile in Hongarije… De verboden Pride

Bachelorstudent vertelt over de door de overheid verboden Pride in Hongarije.

Tekst Machteld van Kempen

WUR is zeer divers; er werken en studeren honderden internationals. In de rubriek Meanwhile in vragen we een van hen te reageren op een gebeurtenis in het thuisland. Deze keer vertelt Anna Gnaj (23), bachelorstudent International Land and Water Management, over de door de overheid verboden Pride in Hongarije afgelopen 28 juni, waaraan – volgens de organisatie – 180.000 tot 200.000 mensen deelnamen.

‘De afgelopen jaren heeft president Orbán tal van maatregelen genomen tegen de queer-gemeenschap in Hongarije. Ik schaam me voor de politieke situatie in mijn land en ik baal ervan dat ik als Hongaarse met deze opvattingen geassocieerd word. De conservatieve ideeën van veel Hongaren op het platteland zijn een reden voor mij geweest om uit Hongarije te vertrekken. Ik wilde mijn horizon verbreden. In Nederland zie ik dat oudere generaties ook tolerant kunnen zijn. En hier wonen stelt me ook in staat om mijn mannelijke kant en seksualiteit te ontdekken.

‘Helaas houden veel mensen in Hongarije vast aan hun ideeën, niet omdat ze van nature intolerant zijn, maar omdat ze worden overspoeld door propaganda van de regering, die de controle heeft over de media. Nu ik in het buitenland woon, denk ik dat we sociale verandering van buitenaf kunnen inzetten; buiten Hongarije maken we kennis met andere politieke systemen en sociale normen en daardoor verandert en verbreedt onze kijk op de wereld. Met deze nieuwe inzichten kunnen we thuis open gesprekken op gang brengen.

‘Tijdens de recente Pride in Boedapest kwamen veel mensen niet alleen om de LHBTIQ+-gemeenschap te steunen, maar vooral om stelling te nemen tegen de uitholling van onze fundamentele burgerrechten. Dat gaf me hoop, omdat het laat zien dat mensen het systeem beginnen te doorzien en bereid zijn om zich uit te spreken, zelfs op deze symbolische manier. Ik hoop dat de jongere generaties zich zullen blijven verzetten, zich blijven organiseren en dat ze het systeem in twijfel zullen blijven trekken. De Pride heeft laten zien dat het kan; dat er zelfs in een zeer gecontroleerde en gepolariseerde omgeving verzet en solidariteit kunnen ontstaan. Ik hoop dat we op deze manier langzaam het beeld over Hongarije kunnen veranderen.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.