Meer festivals die van Wageningen een bruisende stad maken, meer jongeren op het podium. De gemeente trekt hier twee jaar voor uit en trekt er ook de portemonnee voor.
Met een subsidieregeling van in totaal 50.000 euro wil het stadsbestuur jonge makers een podium bieden, bestaande festivals verjongen en culturele drempels verlagen.
‘Podium voor jong talent’
De regeling loopt tot september 2026. Het geld is bedoeld als stimulans, niet als volledige financiering. Per festival is maximaal 5000 euro beschikbaar, waarbij de gemeente de helft van de kosten vergoedt.
In de toelichting benadrukt het college het belang van cultuur voor een bruisende stad. Festivals spelen daarin volgens de gemeente een sleutelrol: ‘Ze bieden een podium voor jong talent en versterken de levendigheid in de binnenstad’.
Bekende festivals weer in de rij
Festivals als Woetstok, Aan Hogerwal, Valley Festival en Rhinegold kregen onder een eerdere regeling al financiële steun van de gemeente. Voor de nieuwe regeling hebben Woetstok en Valley Festival zich inmiddels opnieuw gemeld.
Toch is er nog weinig aanwas van compleet nieuwe initiatieven, erkent wethouder Maud Hulshof. ‘Nog niet, maar we zijn pas net begonnen.’ Het subsidieloket is sinds twee weken open.
Meer ruimte voor jongeren
Volgens Hulshof is er in de stad een groeiende behoefte aan culturele plekken waar jongeren zich echt thuis voelen. ‘Voor Wageningse jongeren is het best wel moeilijk om een fijne plek te vinden.’
Idealiter, zegt de wethouder, ontstaat er een natuurlijke mix tussen alle jongeren in de stad. ‘Waarbij het niet uitmaakt of je uit Wageningen komt of student bent.’
Een initiatief als Wageningen Culture Collective noemt ze als voorbeeld: die organisatie pleitte afgelopen najaar, met ruim duizend handtekeningen, voor een poppodium in de stad.
Diversiteit, vernieuwing en toegankelijkheid
De nieuwe regeling staat open voor twee soorten aanvragers: wie een nieuw festival in Wageningen opzet en wie een bestaand festival uitbreidt of verjongt.
Daarbij is het van belang dat het festival gericht is op culturele activiteiten, van muziek tot theater en van dans tot mediakunst. Het moet bovendien een breed publiek aanspreken.
Bij het toekennen van subsidie kijkt de gemeente nadrukkelijk naar maatschappelijke waarde. Diversiteit en inclusie gelden daarbij niet als mooie woorden, maar als toetssteen. Hulshof: ‘Mensen moeten voorafgaand en na afloop kunnen vertellen wat ze daadwerkelijk daaraan hebben gedaan.’
In de verdeling is 30.000 euro gereserveerd voor bestaande festivals, en 20.000 euro voor nieuwe. Aanvragen worden behandeld op volgorde van binnenkomst: op is op.
Dit artikel verscheen eerder in de Gelderlander/Bart Eulen.