In Wageningen kom je alle smaken van de wereld tegen. Rin Kishimoto (23), masterstudent Food Technology uit Japan, deelt haar favoriete gerecht uit Korea, waar ze tien jaar heeft gewoond.
‘Koreaanse gochujang popcorn chicken is een heerlijk snackgerecht van knapperige, kleine stukjes kip met de karakteristieke Koreaanse pittig-zoete glazuurlaag. Met gochujang erbij – een umami pasta van gefermenteerde chilipepers – is dit gerecht zowel vertrouwd als verrassend. In Korea wordt het vaak op school gegeten als lunch of tussendoortje. Het is een perfect gerecht om te delen, om gasten mee te verwennen of om je trek in iets hartigs te stillen.’
Tijd: 40 minuten
Voor vier personen
Ingrediënten:
Voor de kip:
• 2 middelgrote kipfilets
• maizena om de kipstukjes mee te bedekken
• ½ theelepel knoflookpoeder
• ½ theelepel zwarte of witte peperpoeder
• olie om in te bakken
Voor het gochujang-glazuur:
• 4 eetlepels sojasaus
• 2 eetlepels gochujang (Koreaanse chilipasta)
• 2 eetlepels honing
• 2 grote teentjes geperste knoflook
• ½ theelepel sesamolie (optioneel)
Bereiding
1. Meng de sojasaus, gochujang en honing in een kom. Roer tot een glad mengsel. Voeg de knoflook (en sesamolie) toe en zet opzij;
2. Snijd de kipfilets in kleine stukjes, zoals popcorn, of iets grotere stukken naar smaak;
3. Bestrooi de kipstukjes in een schone kom gelijkmatig met maizena, knoflookpoeder en peper;
4. Verhit ongeveer 1 cm olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg, zodra de olie heet is, de stukjes kip in porties toe. Bak ze in ongeveer 4 minuten per kant goudbruin en gaar;
5. Leg de kip op keukenpapier op een bord om de overtollige olie te verwijderen;
6. Giet de overtollige olie uit de pan. Doe de gebakken kip terug in de pan en giet het gochujang-glazuur erover;
7. Roer goed door zodat alle stukjes gelijkmatig bedekt zijn. Als de saus te dun of te veel is, laat deze dan nog 1 à 2 minuten zachtjes koken om iets in te dikken.
Tip: Garneer met sesamzaadjes en fijngehakte groene uien. Serveer warm met ingemaakte radijs of gestoomde rijst voor een complete maaltijd.