Student Bram zette studie op lager pitje om kaasboer te worden

'We hebben nieuwe boxen voor de koeien, met waterbedden erin, zodat ze lekker liggen.'
Student Bram Bergkamp voor zijn kaaswinkeltje bij de boerderij van zijn oom. Foto Charlotte Verhagen / DCI Media voor Eindhovens Dagblad

Levensmiddelentechnologiestudent Bram Bergkamp zette zijn studie op een wat lager pitje om tijd te maken voor iets wat hij erg leuk vindt: kaas maken en verkopen. ‘Werk is iets voor de rest van je leven, dus je moet het wel leuk vinden‘, zegt de 23-jarige student.

Buiten bij de boerderij van zijn oom op de Veedrift, waar Bergkamp al jaren meehelpt, staat een soort tuinhuisje: De Zandheuvel. Daar wordt sinds kort de zelfgemaakte kaas van Bergkamp verkocht. In de boerderij vond hij oude spullen van zijn oma om kaas te maken. ‘Ik dacht: leuk om dat ook eens te proberen.’

Het beviel de jonge kaasboer, die levensmiddelentechnologie studeert aan de universiteit van Wageningen, uitstekend. ‘Voor mijn studie zat ik de hele dag achter mijn laptop. Bij het kaas maken kan ik de theorie in de praktijk brengen. Het is een bacteriologisch proces. Als je melk en kaas naast elkaar ziet, kun je je bijna niet voorstellen dat het een uit het ander voortkomt.’

In eerste instantie ging het er nog hobbyistisch aan toe. ‘Eerst de melk van de koe opvangen in een emmer, snel dekens eromheen wikkelen om de melk op temperatuur te houden en dan thuis aan de slag. Ik moest steeds het proces aanpassen. Gelukkig kreeg ik adviezen van Rien en Maria van de Ven, familie van mijn moeder. Zij hebben zelf een kaasboerderij gehad en proefden mijn kaas zodat ik die kon verbeteren.’

Volgend jaar zomer hoopt Bergkamp zijn studie af te ronden. Dan wil hij de knoop doorhakken: heeft zijn kaashandel toekomst? ‘Ik werk twee dagen per week bij een kaasmaker in De Rips en maak nu gebruik van zijn spullen. De Voedsel- en Warenautoriteit stelt strenge eisen aan het runnen van een kaasmakerij. Dat is voor mij op dit moment een te grote investering. Als er voldoende perspectief is, wil ik hier op de boerderij kaas maken.’

Mijn vriendin is niet altijd blij met me omdat het allemaal zo veel tijd kost

Bram Bergkamp, student en kaasboer

Het liefst neemt hij ooit samen met zijn broer Stan (18), die altijd al boer wilde worden, de boerderij van hun oom over. ‘Het zal niet een-twee-drie geregeld zijn, maar dat zou mooi zijn. Stan die de boerderij en de koeien doet en ik de zuivelverwerking. Zo zouden we de boerderij weer een generatie verder kunnen brengen. Het is toch mooi dat je een product bij de boer kunt kopen in plaats van in de supermarkt? En dat je hier de koeien ziet en hoe kaas wordt gemaakt?’

Het is een pittig bestaan dat Bergkamp leidt. Werken, studeren, vaak is hij bezig tot ver in de avond. ‘Mijn vriendin is niet altijd blij met me omdat het allemaal zo veel tijd kost’, lacht hij. ‘Ze helpt me gelukkig wel, vooral met het bijhouden van mijn social media.’

Geen eieren met PFAS

Het assortiment bestaat uit jonge en jong belegen kaas en vanaf deze week ook kruidenkaas. Op belegen en oude kaas is het nog even wachten omdat het rijpen van die kazen meer tijd nodig heeft.

Verder heeft Bergkamp sinds kort ook eieren. Dat was nog even een dingetje, want het eten van eieren van een hobbyboer werd afgeraden vanwege PFAS-risico’s. ‘Ik dacht: wat moet ik hier nu weer mee? Maar mijn eieren komen van scharrelkippen. Die blijven binnen. Als het voer van de kip veilig is, is het ei ook veilig. Ik laat ze bovendien om de zoveel tijd controleren.’

Bergkamp is trots op zijn kaas. ‘Dit is een eerlijk product. In de supermarkt ligt kaas van melk waar allerlei stoffen zijn uitgehaald. Mijn kaas is van volle melk, met alles er nog in. Ik wil ook stappen zetten op het gebied van dierenwelzijn. We hebben nu nieuwe boxen voor de koeien. Met waterbedden erin, zodat ze lekker liggen. Ik heb thuis geen waterbed, maar de koeien hier wel.’

Bron: Eindhovens Dagblad/Arjen Vos

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.