Elk academisch jaar worden twee zetels in de Studentenraad gereserveerd voor en verplicht ingevuld door twee promovendi via een verkiezing. Voor het tweede jaar op rij zijn er geen verkiezingen voor de PhD Council, die meer dan 2.400 promovendi vertegenwoordigt, maar gelukkig hebben twee promovendi de taak op zich genomen.
Heb je je ooit afgevraagd hoe het succes van de eerdere raden wordt afgemeten? Dat is de olifant in de kamer, vooral voor de WUR-PhD Council.
Er is een constante en dramatische afname van studenten die zich kandidaat willen stellen voor verkiesbare posities. Dit geldt ook voor de niet-verkiesbare posities, vooral onder medewerkers. Toch blijft de concurrentie binnen de Studentenraad, die de bachelor- en masterstudenten vertegenwoordigt, aanzienlijk dankzij de drie partijen die om de stemmen van hun achterban strijden.
De PhD Council blijft ineffectief, met gekozen leden die uitsluitend administratieve taken oppakken
Het overtuigen van kiezers is geen gemakkelijke taak. Het vereist een duidelijke, op feiten gebaseerde, realistische en visionaire boodschap, waarin de onderliggende problemen van studenten aan de kaak worden gesteld zoals onderwijskwaliteit, mentale gezondheid, onderwijscapaciteit en duurzaamheid. De beste manier om de raad te evalueren, is kijken naar het beleid en de initiatieven die voortkomen uit deze vertegenwoordiging.
Men zou kunnen beargumenteren dat het beleid en de besluitvorming binnen WUR een collectieve aangelegenheid is, maar dat is voor de PhD Council niet het geval. Die raad blijft ineffectief, met gekozen leden die uitsluitend administratieve taken oppakken binnen de WUR Council en die hun kritische rol ten aanzien van zaken waar promovendi tegenaan lopen, negeren. Er is beperkt contact, geen enkele communicatie over onderwerpen die spelen of hebben gespeeld, noch over potentiële successen of behaalde successen en er is geen langetermijn-agenda voor toekomstig beleid.
De top-downbenadering is gemeengoed geworden bij onderwerpen die promovendi aangaan, terwijl zij juist al op meerdere vlakken aan het kortste eind trekken. Dit leidt tot een belangrijke punt van zorg: het kan goede vertegenwoordiging ondermijnen. Er is behoefte aan een nieuwe, inclusieve strategie en nieuw beleid om eerlijke vertegenwoordiging te bewerkstelligen. En (internationale) beurspromovendi moeten de mogelijkheid krijgen zich in de centrale medezeggenschap te laten vertegenwoordigen. Het is tijd om het systeem van representatie van WUR te dekoloniseren.
Joshua Wambugu (41) uit Kenia is promovendus bij de leerstoelgroepen Marine Animal Ecology en Environmental Policy. Hij is social safety guide en houdt van koken, wandelen en vogels kijken.